Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %21 %096 %2014 %01:%Нояб

Що готує Мінрегіон для забудовників та їхніх клієнтів

Оцените материал
(2 голосов)
Як повідомляється в ЗМІ, в найближчих планах Мінрегіону змінити постанову Кабміну про прийняття об'єктів в експлуатацію та Закон "Про регулювання містобудівної діяльності" в частині "затиснення гайок" для забудовників, які ухиляються від сплати пайової участі у розвиток інфраструктури населених пунктів
Нам вже відомо про те, що в планах Мінрегіону глобальна будівельна децентралізація. Її квінтесенція - передача функцій за будівельним контролю, оформлення дозвільних документів у цій сфері і т.д. від інспекцій ДАБК органам місцевого самоврядування. Відповідний урядовий законопроект знаходиться в Парламенті і чекає свого розгляду новим складом Ради.

Разом з наділенням виконавчих органів місцевих рад конкретними повноваженнями у сфері містобудівної контролю, притягнення винних до відповідальності, видачі дозвільних документів на будівництво та прийняття об'єктів в експлуатацію, в законопроекті пропонувалося також доповнити ст. 40 Закону "Про регулювання містобудівної діяльності" наступною фразою:

"Інформація з приводу договору пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту та його виконання вказується в декларації про готовність об'єкта до експлуатації чи акті готовності об'єкта до експлуатації".

Хоч це формулювання і є дещо розмитим, оскільки до «інформації про виконання договору» можна віднести і фразу «договір не виконується, забудовник посилає відкритим текстом», після чого зареєструвати декларацію, в цілому задумка ясна.

Раз вже видача дозвільних документів на будівництво буде залежати від муніципалітетів, вони ж і будуть контролювати всі питання внесення пайової участі за принципом "немає пайової, немає документів, але є проблеми".

Формально новому складу Верховної Ради затвердити пакет децентралізаційних законів, про які ми говорили раніше, сущі дрібниці.

Однак за цими дрібницями стоять зовсім не дріб'язкові, але вельми різновекторні інтереси і амбіції. Повна децентралізація в будівельній сфері, при збереженні лише ліцензійного нагляду центральним органом виконавчої влади, вимагає певної впевненості в збереженні контролю за цією діяльністю через представницькі органи самоврядування. А це багато в чому залежить від результатів місцевих виборів, яких, швидше за все, в березні 2015 року не буде.

Але, покуда децентралізація залишається в проектах і планах, Мінрегіон заявляє про деякі паліативні заходи, спрямовані на залучення більшої кількості забудовників в захоплюючий світ сплати пайової участі у розвиток інфраструктури міст, сіл і селищ.

Констатуючи, що органи місцевого самоврядування на сьогоднішній день позбавлені важелів впливу на забудовників (що ж, логічно, адже законопроект, про який йшла мова вище, поки не прийнятий), в Міністерстві вирішили зробити неможливим введення об'єкту в експлуатацію інспекцією ДАБК без сплати пайової участі в бюджет.

Проблема внесення до бюджетів пайової участі відома давно і дійсно є проблемою. Багато забудовників ухиляються від внесення цього обов'язкового платежу, про який чомусь забули вказати в Податковому Кодексі України, вказавши лише в ст. 40 Закону "Про регулювання містобудівної діяльності". І якраз не зовсім вдалий текст згаданої статті закону їм у цьому допомагає.

Справа в тому, що закон передбачає необхідність укладення такого собі договору пайової участі адміністративно-правової природи, в якому від забудовника, по суті, практично нічого не залежить, окрім самого факту підписання договору. Ось багато такий договір і не підписують, а пайову участь не платять. Оскільки в законі "випадково" забули про необхідність перевірки внесення пайової участі при введенні об'єкта в експлуатацію інспекцією ДАБК, об'єкти успішно вводилися (у тому числі багатоквартирні будинки та готелі на присадибних ділянках), права оформлялися, а після зміни власника і пред'явити претензії по пайовій участі немає до кого.

В таких умовах деякі муніципалітети впроваджують в рамках закону певні інструменти впливу на забудовників на стадії присвоєння об'єктам будівництва адрес.

До слова, порядки в сфері присвоєння адрес Мінрегіон також обіцяє навести найближчим часом.

Крім зазначеного, в планах Мінрегіону також надати право на звільнення від пайової участі органам місцевого самоврядування. Однак, з урахуванням положень ч.1 ст. 40 Закону "Про регулювання містобудівної діяльності", Закону "Про місцеве самоврядування в Україні", деякі муніципалітети і так здійснювали подібні дії.

Дану ситуацію і прийдешні зміни прокоментували експерти.

Вони звертають увагу на ризики для інвесторів у житловому будівництві - можливі додаткові збори при отриманні прав на побудований об'єкт. Залишається, правда, не ясним, як можуть торкнутися нововведення тих об'єктів, які вже побудовані. Крім того, експерти побоюються відновлення практики визнання прав власності на об'єкти нерухомості в судовому порядку, минаючи процедуру введення в експлуатацію. Однак це, з урахуванням останньої судової практики і правової позиції ВСУ по подібним справам, навряд чи загрожує в реальності.

З точки зору юриста міркування експертів виглядають дещо дивними, оскільки не внесення пайової участі є правопорушенням, порушенням положень ст. 40 Закону "Про регулювання містобудівної діяльності". Те, що змінюється механізм "відлову" правопорушників - питання окреме. Інвестори ж будівництва від цього навряд чи постраждають, оскільки багато з тих забудовників, які ухитрялися за фактом ухилитися від внесення пайової участі, ціну для кінцевого споживача все одно не знижували.

Отже, ініціатива Міністерства в цілому непогана й корисна. У мене залишилося лише одне питання, чи це не натяк на перенос заходів по децентралізації в будівельній сфері на невизначений термін ???

Артем Ріпенко, юрист, переклад ЮТК
Прочитано 2876 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×