Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %24 %829 %2018 %18:%Май

Брат хоче скласти спадковий договір на користь рідної сестри

Оцените материал
(1 Голосовать)
Брат хоче скласти спадковий договір на користь рідної сестри. У складі - право власності на квартиру і рахунки в банку. Мета - прибрати проблему сестри морочитися зі спадщиною за заповітом, зробити більш швидким доступ до рахунками і бажання обійти спадщиною батька з його обов'язковою часткою як пенсіонера. Як я розумію для цього договору обов'язково має бути умова, яке спадкоємець зобов'язаний виконати. Реально умов особливих немає.

1. Яке умова простіше можна придумати? Для отримання спадщини сестрі адже доведеться якось доводити факт виконання цієї умови. Наприклад, зараз в квартирі брата зареєстровано третя особа. Цілком логічним умовою було б вимога забезпечити цю третю особу право подальшого довічного проживання незалежно від переходу права власності на квартиру сестрі. Але не розумію як забезпечити і довести виконання такого умови?
Чи не підкажете варіанти умов простіше, з максимально простий реалізацією і простим доказом? Може бути умова перерахувати на рахунок третьої особи смішну суму? Виконання і докази - простіше не буває. Але сума може бути смішною (наприклад, 30 тис грн) або нотаріус може вважати це за умову неприйнятною?

2. Яка схема реалізації спадкового договору щодо нерухомості? Сестра не відвідуючи нотаріуса (не потрібно відкривати спадкову справу, оскільки право власності вже належить їй) йде до реєстратора з спадковим договором, доказом виконання умови і реєструє своє право власності?
Хто приймає рішення, що доказів виконання умови досить і умова таки виконано? Реєстратор? Або потрібно рішення суду? Або в залежності від складності умови?

3. Якщо умова на користь третьої особи, а ця особа вмирає раніше спадкодавця, договір автоматично анулюється і брат повинен писати новий договір з новим умовою або можна залишити як є і сестра в результаті все отримує без необхідності виконувати умову (прикладаючи до документів довідку про смерть цієї особи)?

4. Якщо написати для початку заповіт на користь сестри, а потім вже оформити спадковий договір. Він скасує заповіт або заповіт потрібно відкликати?

- Сьогодні спадковий договір відомий праву Німеччини, Австрії, Угорщини, Швейцарії, Латвії, України та Китаю. У вищезазначених зарубіжних країнах спадковий договір виступає в якості третьої підстави спадкування нарівні зі спадкуванням за законом і спадкуванням за заповітом і в певній мірі дозволяє розширити вибір спадкодавця щодо способу оформлення спадкового правонаступництва. Отже, законодавці зазначених держав розуміють під спадковим договором угоду спадкодавця і спадкоємця, за яким після смерті спадкодавця все спадкове майно або його частину переходять підписала договір спадкоємцю. Причому даний договір може як містити оплатне умови даного переходу, згідно з якими спадкоємець повинен буде виконати прийняте на себе зобов'язання до і (або) після смерті спадкодавця, так і не містити, що фактично означатиме безоплатний перехід спадкового майна за спадковим договором до спадкоємця.

Історично першою склалася німецька модель спадкового договору. Питанням договору про спадкування присвячена частина 4 книги 5 Німецького цивільного укладення (далі - ДКУ). Німецький законодавець не допускає представництва при укладанні даного договору з боку спадкодавця (§ 2274 ГГУ), а також вимагає обов'язкового нотаріального його посвідчення. Відповідно до § 2277 ГГУ спадковий договір може бути прийнятий на особливу офіційне зберігання, про що кожної з його сторін видається розписка.

Відповідно до § 2278 ГГУ в договорі про спадкування одна сторона робить відповідні договором розпорядження на випадок смерті. При цьому німецький законодавець підкреслює, що інші розпорядження, крім як призначення спадкоємців, заповідальні відмови і заповідальні покладання, не можуть бути зроблені за договором. Відповідно до § 2286 ГГУ укладення договору про спадкування не тягне за собою обмеження права спадкодавця розпоряджатися своїм майном за допомогою укладання угоди між живими. При цьому якщо буде доведено, що спадкодавець зробив дарування з наміром заподіяти шкоду спадкоємцю за договором, спадкоємець за договором відповідно до § 2287 ГГУ після переходу спадщини може зажадати від обдаровуваного повернути дар на підставі правил про повернення безпідставно отриманого.

Відповідно до § 2289 ГГУ договором про спадкування скасовується попереднє заповідальне розпорядження спадкодавця. Сам же спадковий договір може бути скасований через укладання договору про скасування спадкового договору, який відбувається в нотаріальній формі і між тими ж особами (§ 2290 ГГУ). Крім того, встановлений спадковим договором відказ або заповідальне покладання можуть згідно § 2291 ГГУ бути скасовані наступним заповітом. Також договір про спадкування (як в цілому, так і в частині), укладений подружжям або партнерами, може бути скасований (§ 2292 ГГУ) за допомогою загального нотаріально посвідченого заповіту подружжя або партнерів.

Спадкодавець вправі відмовитися в односторонньому порядку від договору про спадкування, якщо:
- таке право було прямо передбачено в спадковому договорі (§ 2293 ГГУ);
- спадкоємець винне зробив негідний вчинок щодо спадкодавця (§ 2294 ГГУ).
Разом з тим спадкодавець може згідно § 2295 ГГУ відмовитися від розпорядження, включеного в спадковий договір, якщо воно пов'язане із зобов'язанням спадкоємця, прийнятим на підставі угоди, з надання спадкодавцеві протягом його життя періодичних виплат, зокрема щодо забезпечення змісту, і такий обов'язок була скасована до смерті спадкодавця. На жаль, законодавець нічого не говорить про те, що може бути підставою скасування зустрічного зобов'язання, що дає спадкодавцеві право на відмову від розпорядження за спадковим договором. Звісно ж, що в даному випадку мова може йти про неналежне виконання спадкоємцем відповідних зустрічних обов'язків, що і є підставою для їх скасування, а потім і для відмови від спадкового договору з боку спадкодавця.

Відповідно до § 2296 ГГУ відмова від договору про спадкування здійснюється за допомогою заяви іншій стороні, при цьому подібна заява вимагає нотаріального посвідчення.

Отже, німецька модель спадкового договору визначає, що після смерті спадкодавця все майно спадкодавця або його частина, зазначена в спадковому договорі, переходить у власність спадкоємця - іншого боку спадкового договору. Факт укладення спадкового договору по німецькому праву ще не означає, що право власності спадкодавця обтяжене правами спадкоємця, тим не менш, довівши, що спадкодавець умисно вчинив дарування, діючи на шкоду інтересам свого контрагента за спадковим договором, спадкоємець має право вимагати повернення дарунка.

Правове регулювання відносин, пов'язаних з укладенням, виконанням та розірванням спадкового договору, в Австрії, Швейцарії та Угорщини схоже з німецької моделлю,

- (стаття доробляється)

Прочитано 927 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×