Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %17 %692 %2018 %15:%Сен

Патенти оформив на себе роботодавець

Оцените материал
(1 Голосовать)
Ніколи не стикалася із суперечками в сфері інтелектуальної власності, тому не можу визначитися з перспективою справи, а допомогти хочеться, тому що дуже несправедливо з людиною чинять.
Історія така: тато мого товариша з радянських часів працював інженером в держструктурі, талановитий винахідник, більше десятка патентів.

При цьому патенти (в кінці нульових - початку десятих) оформив на себе роботодавець, тобто він зараз їх власник. Успішно використовує винаходи у підприємницькій діяльності. Винахіднику за використання нічого не платить.

Договір про винагороду винахідника з роботодавцем відсутня, винахідник точно не пам'ятає: чи то не укладався взагалі, чи то не дали йому примірник.
Тобто на даний момент документа, в якому визначено розмір винагороди винахідника, - немає.

НПА, які визначають такий розмір - відсутні.
Подивилася практику - аналогічного випадку не знайшла. За схожим випадкам практика в основному на стороні роботодавця.

Питання класичний: що робити? Чи можна стягнути збитки? Або є інші варіанти / способи захисту? Чи існують судові рішення по аналогічних правовідносин?

Буду вдячна за допомогу!

- Щоб відповідати на ваше запитання, потрібно знати, в які роки створювалися винаходу, перевіряти посадові інструкції, а також піднімати акти ТИХ років, і дивитися, як розподілялися права на службові винаходи, і за що працівникові були покладені виплати.
- Патенти датовані 2009-2013

- Я боюся, що там не було нічого про винагороду в посадових інструкціях. А найголовніше - мені їх ніхто не дасть зараз (Закон же практично не змінювався: питання винагороди повинен бути врегульований в договорі, а договору немає (
- у такому разі - права належати спільно - вінахідніку и роботодавця. Винахідник повинен буті зазначеним у патенті як его співвласнік. Якщо не зазначеним - це Підстава для Визнання патенту недійснім.
- а існує практика визнання патентів недійсними? Який це процес?
- у даного випадка цивільний.
- да, спасибо, уже читаю) Але там позивачі обґрунтовують свої вимоги в основному тим, що продукти, на які видані патенти, не відповідають вимогам новизни. Тобто відповідач при видачі патенту прямо порушив вимоги закону, оскільки зобов'язаний був відмовити у видачі з об'єктивних причин. У нас же, як мені здається, ситуація трохи інша: Департамент при видачі патенту не зобов'язаний перевіряти, чи порушені права винахідника. Якщо роботодавець порушив права винахідника - це відносини між цими двома особами, а не підстава для визнання патенту недійсним. Або я помиляюсь?
- є майнові права, вони належать роботодавцю. немайнові - працівникові. більше йому нічого не по слід, і це справедливо, адже він не просто так винайшов щось і у нього забрали, адже він отримував за свою працю заробітну плату
Прочитано 852 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×