Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %17 %813 %2014 %18:%Янв

Законопроект 3879

Оцените материал
(3 голосов)
Стаття 185-1 КУпАП тепер сформульована таким чином , що проведення зборів, мітингів , вуличних походів і демонстрацій « біля органів державної влади , місцевого самоврядування , установ , підприємств , житла чи іншого володіння осіб» вже саме по собі може бути кваліфіковано , як правопорушення . Раніше в даній статті мова йшла тільки про порушення встановленого порядку організації або проведення таких заходів.
Заборонено (без особливого дозволу органів МВС) установка « конструкцій» , наметів , «інших малих архітектурних форм » , « предметів і конструкцій , які використовуються, як сцена» , звукопідсилюючої апаратури.

Заборонено мітингувати в масках або шоломах , застосовувати «інші способи маскування з метою уникнути ідентифікації особи ». Серед іншого , заборонено використовувати відкритий вогонь ( багаття , свічки ?) .

Заборонено також участь у подібних заходах в одязі , яка « повторює чи схожа » з формою працівників правоохоронних органів або військовослужбовців.

Надання будь-якими особами приміщень , транспорту і технічних засобів для проведення зборів , мітингів , вуличних походів і демонстрацій ( з порушенням порядку ) буде кваліфікуватися , як правопорушення . У чинній редакції статті 185-2 КУпАП суб'єктами такого правопорушення є лише посадові особи .

Заборонено рух більше п'яти автомобілів в автоколонах без узгодження з ДАІ ( нова частина 5 сттатьі 122 КУпАП).

Посилено санкція статті 185 КК України . Публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади , а також розповсюдження відповідних матеріалів каратимуться обмеженням або позбавленням волі на строк до 5 років (зараз - 3 роки) .

Кримінальним злочином оголошено поширення екстремістських матеріалів , в т.ч. через Інтернет , використання або демонстрація таких матеріалів перед масовим зібранням людей , публічні висловлювання чи заклики екстремістського характеру , фінансування чи інше сприяння таким злочинам , в т.ч. допомогою надання інформаційних послуг ( нова стаття 110-1 КК України ) . Дано вкрай широке визначення поняття « екстремістських матеріалів».

Злочинними , згідно нової редакції статті 295 КК України є публічні заклики до блокування доступу до житла , будівель, споруд чи іншого володіння осіб, підприємств , установ, організацій. Посилено санкція за захоплення державних або громадських будівель чи споруд. Зараз мінімальний санкцією є арешт до 6 місяців , а максимальної - позбавлення волі до 3 років. Новою редакцією статті арешт взагалі не передбачений. Зате передбачено обмеження волі від 3 до 5 або позбавлення волі на строк від 3 до 6 років. Окрема санкція передбачена частиною другою зазначеної статті за блокування будівель або споруд , що забезпечують діяльність органів державної влади , місцевого самоврядування , об'єднань громадян з метою перешкоджання нормальній роботі підприємств , установ , організацій - аж до позбавлення волі на строк до 5 років.

Істотно посилена санкція за опір працівникові правоохоронних органів або державному виконавцю під час виконання ними службових обов'язків (ч. 2 ст. 342 КК України ) . У чинній редакції максимальною санкцією є позбавлення волі на термін до 2 років , у новій редакції - від 2 до 6 років.

Втручання в діяльність працівника правоохоронних органів , державного виконавця ( ст. 343 КК України ) може включати в себе незаконне збирання , зберігання, використання , поширення конфіденційної інформації про нього , розповсюдження матеріалів та інформації , які носять явно образливий характер і демонструють грубе ( « зухвале » ) неповагу . Аналогічним чином модифіковано статтю 376 КК України - втручання в діяльність судових органів.

Кримінальним злочином оголошена наклеп - навмисне поширення завідомо недостовірних відомостей , які порочать честь і гідність іншої особи ( нова стаття 151-1 КК України ) . Підвищена санкція передбачена за поширення наклепу в Інтернет. За наклеп в поєднанні з обвинуваченням у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину передбачено обмеження волі до 2 років.

АнтіІнтернет

Ряд важливих змін , які стосуються інформаційної діяльності Інтернет - ресурсів , внесений до Закону «Про інформаційні агентства ».

Так стаття 5 Закону «Діяльність інформаційних агентств » доповнено частиною 3 такого змісту:

«Не є діяльністю інформаційного агентства Розповсюдження ( Поширення ) ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПРОДУКЦІЇ через ресурси мережі Інтернет , яка :

1 ) дублює зареєстрованій в установленому порядку Друкований засіб масової ІНФОРМАЦІЇ ;

2 ) здійснюється суб'єктами Владніл Повноваження на своих офіційніх веб- сайтах ;

3 ) здійснюється підприємствами , установами чи організаціямі Стосовно позбав своєї власної ДІЯЛЬНОСТІ ;

4 ) здійснюється суб'єктами підпріємніцької ДІЯЛЬНОСТІ , что пошірюють інформацію про свою продукцію чи послуги з метою їх реалізації ;

5 ) здійснюється особами на несістематічній , непрофесійній Основі та без мети Надання ІНФОРМАЦІЙНИХ услуг . »

Враховуючи те, що під діяльністю інформаційних агентств мається на увазі « збір , обробка , створення , зберігання, підготовка інформації для поширення , випуск та розповсюдження інформаційної продукції» , лише деякі новинні ( аналітичні , інформаційні ) інтернет- ресурси не підпадають тепер під визначення інформаційних агентств.

Пунктом 2 перехідних положень коментованого законопроекту інтернет ресурсів , які здійснюють діяльність інформаційних агентств , дан тримісячний термін на отримання свідоцтва про державну реєстрацію .

НКРЗІ отримало право приймати рішення про обмеження доступу до ресурсів мережі Інтернет (п. 23-1 ст. 18 Закону « Про телекомунікації» ) :

· Якщо через ресурс здійснюється поширення інформації , розповсюдження якої суперечить закону ;

· Якщо через ресурс здійснюється діяльність інформаційного агентства без свідоцтва про державну реєстрацію інформаційного агентства.

Провайдерів зобов'язали обмежувати доступ своїх абонентів до Інтернет-ресурсів на підставі рішення НКРЗІ . Доступ поновлюється на підставі відповідного рішення НКРЗІ ( у разі видалення незаконної інформації або отримання ресурсом свідоцтва про реєстрацію ) або на підставі рішення суду про скасування рішення НКРЗІ (п. 18-2 ч. 1 ст. 39 Закону « Про телекомунікації »). Встановлено адміністративну відповідальність за невиконання рішень НКРЗІ про обмеження доступу (ст. 188-7 КУпАП).

Провайдерів також зобов'язали не тільки за власні кошти встановлювати, але і закуповувати технічні засоби , необхідні для здійснення уповноваженими органами оперативно -розшукових заходів.

У Законі прямо вказано , що «надання послуг доступу до мережі Інтернет » підлягає ліцензуванню ( новий п. 5 ч.7 ст. 42 Закону).

«Судовий » комплект

У всіх процесуальних кодексах уточнено механізм притягнення до відповідальності за неповагу до суду. Постанова про притягнення до відповідальності за неповагу до суду приймається без складання протоколу про адміністративне правопорушення , є остаточним і не підлягає оскарженню.

Зміни внесено також до Закону « Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів». Суб'єктами захисту ( близькими родичами ) згідно новому формулюванні частини 2 статті 2 Закону є також особи , які проживають спільно ( з працівниками суду і правоохоронних органів) , в т.ч. в цивільному шлюбі , пов'язані спільним побутом і мають взаємні права та обов'язки . Аналогічні зміни внесено до Закону «Про судоустрій і статус суддів»

Інше « державне»

Окремими злочинами (додатково до ст. 361 , 361-1 , 362 КК України ) з більш жорсткими санкціями оголошені :

· Несанкціоноване втручання в роботу державних інформаційних ресурсів ( ст. 361-3 ) ;

· Несанкціонований збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом , яка обробляється в державних електронних інформаційних ресурсах (ст. 361-4 ) ;

· Несанкціоновані дії з інформацією , яка обробляється в державних електронних інформаційних ресурсах (ст. 362-1 ) .

У чинній редакції КК України « державність » таких ресурсів не була ознакою окремого злочину.

антііностранное

Громадські об'єднання , які отримують іноземне фінансування (у будь-якій формі з будь-яких джерел), а також беруть участь у політичній діяльності на території України , в т.ч. в інтересах таких іноземних джерел , сплачують податок на прибуток на загальних підставах. Для таких «іноземних агентів» передбачені особливі правила реєстрації та звітності .

АнтіМобільное

Надання телекомунікаційних послуг з використанням « ідентифікованих телекомунікаційних карт » (SIM , USIM , R- UIM , інші) здійснюється на підставі договору ( п.1- 1 ч.2 ст.63 «Про телекомунікації »). Доля сім-карт , що використовуються в даний час , законопроектом не визначено.

*******

Законопроектом передбачено ряд інших, менш помітних, але не менш значимих змін , які вимагають більш глибокого аналізу .

Игорь Забута, переклад ЮТК (Юридичні технологи Києва)
Прочитано 3528 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×