Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %28 %547 %2015 %12:%Янв

Товарний знак ЄС як ефективний інструмент захисту прав на ОІВ

Оцените материал
(4 голосов)
Свідоцтво на Товарний знак Співтовариства є охоронним документом, що видається Офісом з гармонізації на внутрішньому ринку (онім), які мають статус Відомства по товарних знаках і дизайнам Європейського Союзу. Відповідна процедура визначена в Basic Regulation 'of the Council of the European Union (Council Regulation (EC) No 40/94 of 20 December 1993 on the Community trade mark (CTM).
Свідоцтво діє на території всіх країн - учасниць Європейського Союзу і має в них такий же статус, як національні та міжнародні реєстрації. Заявка на товарний знак спільноти розглядається як пріоритетна для подачі подальших заявок в країнах - учасницях Паризької конвенції. Строк дії свідоцтва - 10 років, кількість продовжень не обмежена.

Що ж необхідно зробити для отримання товарного знака Співтовариства?

1. Розробити позначення і визначитися з переліком товарів і послуг, що підлягають реєстрації.

2. За допомогою відкритих пошукових ресурсів оцінити попередні шанси на реєстрацію позначення.

3. Подати:

- Відповідну національну заявку в українське Відомство, а потім конвенційну заявку в онім, або

- Міжнародну заявку за Мадридською системою із зазначенням СТМ після подання національної заявки, або

- Заявку в онім безпосередньо.

Експертиза заявки в онім складається з наступних стадій:

1. Формальна експертиза, що встановлює правильність заповнення заявочних форм і відповідність поданої заявки абсолютним критеріям охороноздатності (триває близько 1 міс. З моменту одержання Установою реєстраційних зборів).

2. Здійснення пошуку в базі OHIM. Слід зазначити, що раніше пошуки проводилися і за національними базам більшості країн EC. Проте в даний час відносно заявок на СТМ, поданих після 10 березня 2008, обов'язковим є пошук тільки по базі даних СТМ. Що стосується деяких інших країн - членів ЄС, а саме: Болгарії, Чехії, Данії, Ірландії, Греції, Іспанії, Литви, Угорщини, Австрії, Польщі, Португалії, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Швеції, Великобританії - то заявник може включити в заявку вимога щодо проведення попереднього пошуку в цих країнах, сплативши додатково встановлену мито. В іншому випадку пошук в окремих країнах проводитися не буде.

Результати пошуків носять виключно інформативний характер. З одного боку, навіть наявність тотожного позначення, зареєстрованого для тотожних товарів, не може бути причиною для відмови в реєстрації. З іншого боку, якщо в ході пошуку не буде виявлено східних знаків, це не є гарантією того, що за вказаною заявкою в подальшому не буде заперечень від третіх осіб. І навпаки, якщо в ході пошуку будуть виявлені більш ранні заявки та реєстрації, тотожні або схожі до ступеня змішування з поданням на реєстрацію позначенням, це далеко не завжди означає, що власники виявлених позначень подадуть заперечення.

При наявності в базі позначень, схожих або тотожних з поданою на реєстрацію (для тотожних або споріднених товарів / послуг), протягом приблизно 10 днів після завершення формальної експертизи OHIM направляє власникам більш ранніх заявок / реєстрацій, а також заявнику поданої заявки відповідне повідомлення.

3. Публікація заявки в Бюлетені OHIM (протягом 2,5 міс. З дати подання заявки).

4. Надання третім особам строку для подання заперечень проти реєстрації поданої заявки (3 міс. З дати публікації заявки). Право на подачу заперечень мають власники всіх попередніх СТМ заявок / реєстрацій, а також власники національних і діють в країнах - членах ЄС міжнародних заявок / реєстрацій.

5. У разі відсутності / подолання заперечення через 1 міс. з моменту закінчення терміну подання заперечення / винесення позитивного рішення на користь заявника здійснюється реєстрація товарного знака.

Кілька слів про заперечення. У разі наявності заперечень третіх осіб проти реєстрації поданого позначення Відомство надає 2 роки на переговори. Якщо сторони прийшли до угоди, Відомство реєструє позначення. В іншому випадку матеріали заявки, заперечення, докази та інші документи надходять експерту, який виносить остаточне рішення. Зазначене рішення може бути оскаржене в Апеляційній палаті (Board of Appeal). Рішення Апеляційної палати у свою чергу можуть бути оскаржені в судовому порядку. Негативне рішення експертизи означає, що позначення не підлягає реєстрації в усіх країнах - членах ЄС.

Перетворення СТМ. У разі відмови в реєстрації СТМ і після прийняття необхідних заходів заявка на СТМ може бути перетворена в національну заявку до будь-якій країні ЄС, якщо тільки відмова у реєстрації СТМ не пов'язаний з даною країною. Перевагою такої конвертації є те, що національна заявка зберігає пріоритет заявки на СТМ. Однак треба мати на увазі, що конвертований знак повинен пройти всі етапи національної реєстрації із сплатою встановлених національних мит.

Анулювання реєстрації. Після реєстрації позначення зацікавлені особи також мають можливість подавати клопотання про анулювання реєстрації за низкою причин, у т. Ч. На підставі фактів недобросовісної конкуренції. Ця процедура також досить складна і також вимагає значних фінансових витрат.

Припинення реєстрації. Після реєстрації позначення протягом 5 років зацікавлені особи мають можливість подавати клопотання про припинення дії європейської реєстрації через невикористання. Ця процедура досить складна і вимагає значних фінансових витрат.

Чому Європейський товарний знак вигідний українському заявнику?

1. Спрощена процедура діловодства на одній з офіційних мов онім (англійська, німецька, французька). Можливість подачі заявки в електронному вигляді, що дозволяє повіреному оперативно повідомляти заявника про стан діловодства, а також можливість відстеження досьє заявки на сайті Відомства.

2. Доступність і безоплатність пошукових ресурсів, що дозволяють зацікавленим особам відстежувати спроби порушення належних їм прав на позначення, а заявникам економити кошти на подачу заявки при наявності позначень, що перешкоджають такої реєстрації.

3. Істотне зменшення витрат на реєстрацію, т. К. Заявник від подачі заявки до видачі Свідоцтва оплачує послуги тільки одного Відомства і тільки одного патентного повіреного.

Як приклад наведемо вартість реєстрації позначення, заявленого в 3-х класах МКТП у всіх країнах - членах ЄС по:

- Мадридської процедурі для 27 країн - членів ЄС, виключаючи Мальту, без урахування вартості подачі / реєстрації національної заявки та національних зборів за подачу Міжнародної заявки - 5293 швейц. фр .;

- Мадридської процедурі із зазначенням СТМ, без урахування вартості подачі / реєстрації національної заявки та національних зборів за подачу Міжнародної заявки - 1764 швейц. фр .;

- Процедурі СТМ - 900 євро.

4. Європейський товарний знак має однакову силу в усіх країнах-членах: однаковий термін захисту, одну і ту ж ступінь захисту, а також одні й ті ж підстави для скасування його дії.

За час існування онім українськими заявниками було подано всього лише 209 заявок. Однак у світлі нових економічних відносин між Україною та ЄС потреба в ефективному захисту національних брендів в цьому регіоні з кожним роком зростає. Реєстрація позначень за процедурою онім, на наш погляд, є перспективним і економічно вигідним механізмом для здійснення реєстрації українських товарних знаків у країнах - членах Європейського Союзу.

Данило Бенатов
Патентний повірений України
, переклад ЮТК
Прочитано 1749 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×