Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %15 %041 %2015 %00:%Фев

Реалії безоплатної правової допомоги

Оцените материал
(4 голосов)
У багатьох американських фільмах звучать культові фрази типу «якщо ви не в змозі найняти адвоката, то вам його надасть держава» і «все, що ви скажете, може бути використано проти вас». Простим українським громадянам також подібні фрази добре відомі. І судячи з ним, американські правоохоронці завжди зачитують права затриманому. У нашій країні, на мій погляд, подібна практика практично не використовується.
Звичайно ж, у нашій Конституції закріплено право кожного громадянина на отримання, в тому числі, і безоплатної правової допомоги, але на практиці це не так, оскільки реалізація цього права неможлива без відсутності державної політики у сфері надання послуг за рахунок держави. Лише з 9.07.2011 року громадяни України отримали можливість для отримання правової допомоги за рахунок держави. Це передбачено в Постанові ВРУ «Про безоплатну правову підтримки населення України».

Питаннями надання правової підтримки громадянам України, які потрапили у важку життєву ситуацію, формально займається спеціальний Координаційний Центр з надання правової допомоги. Він був створений відносно недавно. Фактично почав функціонувати ще в липні 2012 року, після внесення відповідного розпорядження Кабміну України і Президентом. Правда, незважаючи на 2015 рік, більшість українців досі не підозрюють про існування подібного органу надання допомоги, а ті, хто про нього чув - з усією справедливістю, на мою думку, недооцінюють його значення для середньостатистичних українців.

А адже самою метою створення подібного Центру в Україні стало формування в нашій країні ефективної системи безоплатної правової допомоги для нужденних, а також забезпечення її своєчасного та якісного надання. Координаційний центр крім усього іншого, також бере участь у створенні нової законодавчої бази, яка виступатиме гарантом отримання жителями країни безоплатної правової допомоги. Міністерство Юстиції також завжди консультується з Центром, який може вносити зміни в початкові тексти законів і має право поширювати, узагальнювати і проводити повний аналіз всіх законопроектів у сфері надання правової підтримки населенню. Крім цього, центр координує діяльність адвокатів і юристів, сприяє підвищенню їх кваліфікації і перевіряє їх професійні, етичні та моральні якості.

Але чи дійсно даний Координаційний Центр з надання правової допомоги настільки результативним? Складно відповісти на це питання. Адже якість правової допомоги залежить не тільки від того, скільки держава вклала бюджетних коштів на створення того чи іншого органу, а, насамперед, від кваліфікації та професіоналізму фахівців, що там працюють. А скільки нормальних (компетентних, освічених, професійних та інше) адвокатів (юристів) будуть робити свою роботу, отримуючи при цьому щось близько мінімальної заробітної плати?

Тетяна Пасим
юрист
, переклад ЮТК
Прочитано 1209 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×