Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %17 %571 %2017 %12:%Окт

Як підготуватися до виступу в суді

Оцените материал
(1 Голосовать)
питання на форумі. Відповідь адекватна надана юристом, магістром права Ігор Кізіма. Дивіться кінець статті.
що потрібно говорити позивачу в "поясненні сторон"? коротко викласти те, що в позові? по суті, не дивлячись на те, що цей позов бачив і відповідач і суддя, роблю короткий виклад? а отвечтчік що повинен говорити?

- Для початку не завадило б вказати вид судочинства, в рамках якого вас суд зобов'язав подати пояснення і як це оформлено процесуально (письмове визначення, протокольне, просто "на словах").

Як правило, суд зобов'язує сторону подати пояснення щодо певного правового аспекту їх позиції, яка не була належним чином описаний в позовній заяві. Просто так повторювати зміст позову, якщо його зміст судді зрозумілий, не бачу резону.

- Шановний Anton_Kiev ... "Зобов'язав дати пояснення" ... Лякає. По-моєму, давати пояснення - право, а не обов'язок.

Шановний топ-стартер, мабуть, веде мову про "поясненні сторін" як такий собі спеціальному "етапі" розгляду справи по суті. На зразок процесуального етапу - "судові дебати". Ну-у ... мені так здається. Якщо це так, то, на мій суб'єктивний погляд, тут деяка плутанина. Власне, окремої процесуальної етапу "пояснення сторін", як мені здається не існує.

"Давати пояснення" - це, як мені здається, форма (в числі інших) участі в розгляді справи по суті. Пояснення даються за власною ініціативою з дозволу суду в ході всього процесу, якщо сторона вважає за необхідне дати ці пояснення. Пояснення даються на питання іншої сторони або суду, якщо такі виникають. Право дати додаткові пояснення є після закінчення досліджень доказів. Суд, здійснюючи процес, на кожному його процесуальному етапі дотримується обов'язок надання та реалізації процесуальних прав учасників, в тому числі, на "пояснення сторін". Іноді це сприймається як окремий етап процесу, але, на мій погляд, таким (за формальними ознаками) не є.

Мені здається, що якби топ-стартер більш конкретно вказав з якої саме конкретної процесуальної норми їм взято "пояснення сторін", то Ви б (і не тільки), як професійний юрист, могли б дати більш точні з практичного боку рекомендації.

Що ж стосується прохання "допомогти підготуватися" до "поясненням сторін", я б висловився про деякі труднощі. Є дві "форми" пояснень: "бубоніти своє" при кожному можливому випадку (то, що "в позовній") або поясненнями реагувати на реальний хід і розвиток процесу (а це може значно і очевидно відрізнятися від того, що "в позовній") . Перша форма в "допомоги" не потребує. А ось у другій допомогти можна тільки беручи участь в самому процесі ... ну-у ... "овоч його знає, чого там спливе". Тим більше, в даній темі немає ніякої можливості хоч з якихось документів прикинути без овоча ...

- 1) малася на увазі ст. 176 ЦПК. і хотілося не конкретний рада, що говорити, а в цілому: давати пояснення якщо такі будуть матися, або ці посненія включають промовляння загальних вимог позивача.
А тут вже прямо до образ написали.
2) І ще ст. 193 ЦПК дебати .. "віступають особи з промова" ... з промова? або сторони ставлять запитання один одному? стаття називається "дебати", а опис статті містить, що цей виступ "з промова" ...
3) якщо відповідач визнає позовні вимоги, то розгляд буде якимось скороченим?
- Шановний Аббадон, це в залежності від форми процесу. Стосовно до цивільного процесу та адміністративного процесу, де-юре Ви абсолютно праві, але ось де-факто випадки "витребування" пояснень місцевими та адміністративними судами зустрічаються.
А ось в господарському процесі пояснення представника є одним з видів доказів, і суд имхо має право зобов'язати сторону подати пояснення в певних випадках, зокрема в порядку підготовки до розгляду справи (п.4 ч.1 ст.65), також має право зобов'язати сторону подати їх в письмовій формі (ст. 35).

Відносно даної теми і про які конкретно "поясненнях" йдеться - Ви маєте рацію, я злегка поспішив з коментарем)) Але і шановний топік стартер, в свою чергу, міг би не лінуватися з більш докладним писанням цікавить питання в стартовому пості))
- Шановний Anton_Kiev, не думаю, що є про що сперечатися ... У принципі, абсолютно нема про що. Я ніяк не заперечую проти Вашої позиції. Просто для себе і відразу "нутром відчув" саме позовне провадження і саме в цивільному процесі. І навіть якось "в натурі" представив автора старту ...

Як виявилося, мої фантазії виявилися ближче до реальності, ніж Ваші. Просто пощастило.

Шановний Anton_Kiev, зверніть увагу на: "А тут вже прямо до образ написали". Як то кажуть, "дзвіночок" ...

Особисто я (щоб уникнути звинувачення в більш тяжких злочинах) щось різко перехотілося взагалі в цій темі ще що-небудь "написали". І про написане вже пошкодував. Так що, я - пас. Собі дорожче ...
- Хто людям допомагає
Той витрачає час даремно
добрими справами
Прославитися не можна.
- я так розумію, тут тільки студенти на форумі, яким понти хочеться поганяти.


От і поговорили. Це текст однієї з переписок на форумі.

Ігор Кізіма, юрист, магіст права. З простого питання зробили спорів на ціле рядно. Щоби підготуватися до пояснень потрібно не просто перечитати позовну заяву або повторити, а з ораторською майстерністю і обміркованими доводами за правилами формальної логіки побудувати свою промову таким чином щоби якоммога сильніше вплинути на учасників процесу і на суддю. Є багато в цьому напрямку книг. Одну з яких я читав в університеті, подаю по памяті: Сергеич. Исскуство речи на суде

Прочитано 1463 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×