Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %30 %876 %2017 %20:%Окт

На дитину в аптеці впала шафа. Хто несе відповідальність

Оцените материал
(1 Голосовать)
Підкажіть радою!
Моя подруга розповіла мені страшну історію:
«31 серпня 2013 року я, разом зі своїм сином, 2011 народження, попрямувала в аптеку, що знаходиться в нашому місті. В одній руці у мене були два пакети з покупками (3 кг. Морожених стегенець, мило, фарба для волосся). Іншою рукою я тримала гаманець і сина. При розрахунку за бинт я відпустила руку сина і, не встигнувши віддати фармацевту гроші за куплений товар, за своєю спиною я почула крик: «Ма-ма ...» і повернувшись вліво побачила падаючу шафу зі скляними дверцятами на мого сина. Голосно закричавши, я спробувала підняти з ще двома жінками - покупательницами шафу.

Відкинувши, його я скинула зі свого сина уламок скла 30х40 і підняла сина на руки. Рука дитини вся була в глибоких порізах і ранах, особливо сильні рани були на середньому пальчику і на самій кисті. Після чого я побачила двох міліціонерів, які знаходилися по - близькості і відреагували на мої крики.

Я попросила одного з них набрати з його мобільного телефону мого чоловіка, тому що всі мої речі випали з рук і лежали серед уламків.

За збігом обставин швидка допомога якраз знаходилася біля аптеки по вул. Пушкіна, кут Чкалова (тобто не далеко від аптеки, в якій в цей момент знаходилися ми), де карета швидкої допомоги була викликана за фактом знаходження на вулиці трупа (в той день там було якесь подія). Лікарі швидкої допомоги надали дитині першу медичну допомогу, обробивши руку перекисом і перебинтувати її.

Я попросила у фармацевта пляшку з водою для сина, після чого підійшов мій чоловік. Ми розрахувалися за весь куплений товар. Лікар швидкої допомоги записав дані сина і ми, забравши свої речі, поїхали в центральну міську лікарню на своєму автомобілі. У лікарні синові під місцевим наркозом зашили і обробили руку, наклали гіпсову лонгетку.
На наступний же день я написала заяву в міліцію. »

Найцікавіше, що при негласному спілкуванні з співробітниками правоохоронних органів, мені натякнули, що в даній ситуації можуть зробити винним не власника приватної аптеки, а маму, яка нібито недогледіла за дитиною. Але тоді залишається загадкою те, яким же чином був закріплений шаф в аптеці, що його змогла перекинути на себе дитина, якій ще немає двох років.

Допоможіть мені, в наступних питаннях:

1. Якими положеннями закону закріплені моменти про те, що при здійсненні покупок продавець гарантує безпеку покупцеві?

2. На які статті законів нам ще можна посилатися при подачі позову в суд, в правоохоронних органах (ГК України, КК України)?

3. Що робити, щоб справа «не спустили на гальмах"?


- Щиро не розумію, навіщо сюди приплітати розповідь про подругу, а потім запитувати від свого імені. Ми ж не на форумі венерологів та ПІБ тут не запитуємо.

По суті: чи була фіксація того, що шафа впала не дитину і він отримав такі травми. Також на форумі невідомі обставини. при яких шафа впав на дитину - чи було це самостійне падіння з огляду на його нестійкості, або шафа впав з вини дитини.

- Я перепрошую, якщо десь допустив некоректність.
Фіксація того, що шафа впав на дитину була, це ніби як навіть не заперечує співробітниця аптеки, та й міліція зі швидкої були якраз поблизу, і через кілька хвилин вже були на місці.

Найцікавіше, що причину падіння шафи ніхто і не бачив, а бачили вже наслідки, коли дитину довелося піднімати з під шафи.

Але найбільше нас цікавить те, в яких нормах закону зазначено, що продавець (а аптека це по суті торгова точка) несе відповідальність за безпеку покупців (споживачів). Напевно десь щось має бути про це прописано.

Навіть якщо дитина потягнув за ручку, дверцята і т.д. цієї шафи, все одно шафа не повинен бути встановлений так, що у дитини, якій ще не виповнилося і 2 рочки, вистачило сил перекинути таку махину на себе.

Дякуємо.


- Чи не несе аптека спеціальної відповідальності. Відповідальність буде тільки загальна. Якщо доведете, що шафа впав з вини аптеки, то тоді отримаєте компенсацію. Не доведете - не отримаєте.

- Шафа впав на Вашу дитину. Наслідком цього стало заподіяння шкоди здоров'ю дитини.
Ті, хто виготовляв і встановлював цю шафу, відповідають відповідно до ст.1209 ЦК України.
Питання правильності установки, навантаження і т.п. краще задати експерту в експертній установі.
- Ось ця?

Стаття 1209. На жаль ніякого відношення ця стаття до казусу топ-стартера (навіть віддалено) відношення не має. У казус топ-стартера "шафа" не є ні товаром, ні роботою, ні послугою. А нерухомим майном "шафа" не може бути ні в якому мислимому казус ні за яких осудних припущеннях.

Ви ввели топ-стартера в оману. В юриспруденції це може завдати значної шкоди інтересам користувача, який звернувся на юридичний форум за консультацією.

- ст.1209 ЦК України передбачає відповідальність виробника нерухомої речі, а також виконавця робіт (послуг). В тій статті не йдеться виключно про нерухомої речі. Є ще і послуги (роботи).
Прочитано 905 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×