Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %29 %054 %2018 %00:%Апр

До процесуальних кодексів ЦПК - ГПК - КАС - внесено зміни

Оцените материал
(1 Голосовать)
Зараз інтернет і юридичне співтовариство бурлить обговоренням внесених наприкінці 2017 року змін до наших процесуальних кодексів
До процесуальних кодексів ЦПК - ГПК - КАС - нарешті внесено зміни, а в РФ пропонувалися і були внесені такі зміни ще у 2011 році. ТО чому так довго мавпували???

Зокрема, останнє десятиліття технічний прогрес досяг таких вершин, що помітно спростив не тільки життя кожної людини, але і зробив помітно легше її робочу складову.

Комп'ютер, Інтернет, електронна пошта, мобільний телефон, копіювальний пристрій, факс, відео та аудиозаписують пристрої та багато іншого непомітно увійшли в наше життя і зайняли там порожню нішу.

Розмірковуючи про стрімкий розвиток електронних технологій, які стали необхідністю реалій нашого повсякденного життя, мимоволі замислюєшся, як же відстала від них вся наша адміністративна система, в тому числі і система організації судового процесу.

Як було б просто, не виходячи з офісу, написати позовну заяву, підписати його електронним підписом, прикласти до нього скановані копії всіх необхідних документів, взяти участь в судовому засіданні, використовуючи відеоконференцзв'язок, не витрачаючи час на вже стали повсякденністю багатогодинні московські пробки, отримати рішення суду і виконавчий лист по електронній пошті і таким же способом відправити його судовим приставам.

Звучить як мрія, що вражає своєю нереальністю і недосяжністю. Необхідно визнати, що останнім часом, всупереч нашим скептичним прогнозам, законодавець все ж намагається впровадити «вищі» технології в управління державою, в тому числі і в галузь судової влади.

Результатом такого впровадження став Федеральний закон від 27.07.2010 р № 228ФЗ «Про внесення змін до Арбітражного процесуального кодексу Російської Федерації» (Закон про внесення змін до АПК РФ).

З метою забезпечення правильного й однакового застосування арбітражними судами положень Кодексу адміністративного судочинства України Пленум Вищого Арбітражного Суду Російської Федерації дав арбітражним судам роз'яснення, викладені в постанові від 17 лютого 2011 року № 12 «Про деякі питання застосування Арбітражного процесуального кодексу Російської Федерації в редакції Федерального закону від 27.07.2010 р № 228ФЗ «Про внесення змін до Арбітражного процесуального кодексу Російської Федерації».

Документи в електронному вигляді

Одним з довгоочікуваних нововведень Закону про внесення змін до АПК РФ стала закріплена в частині 1 ст. 41 АПК РФ можливість особи, яка бере участь у справі, представляти в арбітражний суд документи в електронному вигляді, заповнювати форми документів, розміщених на офіційному сайті арбітражного суду, в мережі Інтернет.

Але дана можливість обмежена переліком документів, до яких такий порядок застосовуватися не може. У їх числі - клопотання про зупинення виконання судових актів, заяви про забезпечення майнових інтересів або про забезпечення позову. Останнє буде вважатися неподаною, якщо вона була придбана в електронне позовну заяву.

Для подачі в суд будь-якого документа в електронному вигляді необхідно зареєструватися в системі «Електронний страж» на сайті Вищого Арбітражного Суду Російської Федерації (далі - ВАС РФ), згідно з установленим порядком подачі документів до арбітражних судів Російської Федерації в електронному вигляді (наказ ВАС РФ від 12 січня 2011 № 1).

Надання суду документів в електронному вигляді здійснюється через спеціальні розділи «особистого кабінету» зареєстрованого користувача. Кожен документ завантажується в систему у вигляді окремого файлу через спеціальну опцію в «особистому кабінеті» у відсканованому вигляді в чорно-білий колір (у форматі Adobe PDF з розміром файлу не більше 10 Мб). Після подачі документів в електронному вигляді в «особистий кабінет» користувача спочатку приходить повідомлення про надходження документів в систему подачі документів із зазначенням дати надходження, а потім - повідомлення про отримання документів арбітражним судом або про те, що документи не визнаються надійшли до суду (изза недотримання вимог до них).

Електронних копій, доданих до позову документів, надається статус письмових доказів, що приєднуються до справи, але при цьому арбітражний суд має право вимагати оригінали, які позивач повинен надати в попередньому судовому засіданні.

Варто звернути увагу на зміни, що торкнулися сповіщення судом сторін арбітражного процесу. Якщо учасник судового спору раз належним чином повідомлений про порушену процесі, надалі суду дається право сповіщати його шляхом розміщення інформації про слуханнях в Інтернеті. Тому тепер необхідно стежити за ходом процесу за допомогою сервісу «Картотека арбітражних справ» на сайті Вищого Арбітражного Суду РФ (http://kad.arbitr.ru). Інакше можна просто не знати про призначення судового засідання, але вважатися належно повідомлених про час і дату його призначення.

Також суду тепер дозволено сповіщати сторони шляхом направлення телефонограми, телеграми, факсу або електронного листа за відповідними номерами і електронні адреси, які сторони тепер зобов'язані вказувати в позові і відкликання на позов.
Прочитано 912 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×