Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %11 %002 %2013 %23:%Дек

Як затягнути судовий процес: вивчаємо досвід російських колег

Оцените материал
(5 голосов)

Яка ж буває необхідність ? ! Та яка завгодно: продаж активів, щоб нікому не дісталися, або відстрочка сплати боргу, або просто вимотати опонента до знемоги, може плюне і відмовиться від позову.

У деяких випадках суд не йде на поводу, але ситуацію можна піднести таким чином, що суду нічого не залишиться робити, як знову і знову відкладати справу, щоб не порушити процесуальні норми, що загрожує скасуванням рішення суду вищою інстанцією і поверненням справи назад на новий розгляд .

У арбітражі зазвичай беруть участь юридичні особи, інтереси яких представляють підковані юристи, які знають всі лазівки не гірше за мене . Тому ми розглянемо цивільний процес (мирові судді та районні (міські) суди) , з яким найчастіше доводиться стикатися громадянам , арбітражний торкнемося лише почасти. При розгляді адміністративних і кримінальних справ регламент інший.
Как затянуть судебный процесс
Отже , починається все з попереднього засідання - це щось типу співбесіди сторін : кожен викладає свою точку зору , а суддя вислуховує , задає питання , перевіряє дотримання процесуальних строків , визначає коло осіб , чиї права можуть бути порушені , і вирішує питання про їх залучення до справи , приймає клопотання , запитує необхідні документи і т. д.

У арбітражі сторонам часто пропонують на першому засіданні відразу ж перейти до розгляду справи по суті , тобто почати судовий розгляд. Але зазвичай розгляд справи призначають тижні через 3 . Для громадян же немає нічого простіше відкласти розгляд справи на першому засіданні , просто сказавши про неготовність до процесу.

А от далі , якщо є мета затягнути винесення рішення по вашому спору , доведеться напружитися , тому що рішення може бути винесено на кожному з наступних засідань. Для цього всього лише треба скористатися своїми процесуальними можливостями.


Для відкладення справи треба подати письмове клопотання , яке може бути передано в суд як навмисне до канцелярії , так і поштою , і навіть телеграмою . Головне , щоб до судді воно надійшло до початку судового засідання. Однак безпричинним відкладення бути не може , відсутність ваша можлива з причини : перебування в лікувальному закладі , відрядження, відпустки та ін. Головне потім представити суду підтверджуючий документ: лікарняний, посвідчення про відрядження або квиток на поїзд / літак. У таких випадках краще просити не про відкладення, а про призупинення справи. За відсутності вашого представника з цих же причин також можна просити про призупинення справи .

Можу сказати , що працює безвідмовно. Одна дама 2 роки затягувала процес , представляючи медичні довідки про групу інвалідності та якомусь невідомому захворюванні , яке загострювалося у неї прямо перед засіданнями. У зв'язку з частою зміною суддів слухання справи постійно відкладалося , так як ніхто з них не смів розглянути справу за відсутності страшно хворої жінки , а направляти різні запити до медичних установ не поспішав. Один суддя все-таки зважився винести заочне рішення , яке природно було оскаржено (знову ж , за відсутності дами ) і справа була повернена в першу інстанцію.

З'явитися цій пані в суд довелося тільки після того , як один з численних суддів все-таки направив запит головлікаря тієї чадним поліклініки про стан її здоров'я , що заважає з'явитися до суду . На цьому годівниця довідками закінчилася. Але за ці 2 роки вона неабияк вимотала противника.

Ще один спосіб не з'являтися до суду , навіть не подаючи жодних клопотань - це регулярно не отримувати судові повістки про призначення засідання. Суд просто змушений буде постійно переносити розгляд справи , поки не повідомить вас належним чином про дату та час розгляду справи . У арбітражі цей спосіб пройде , тільки якщо ви не отримаєте самої першої ухвали про прийняття справи до провадження . Після отримання хоча б одного визначення обов'язок відстежувати рух справи лягає на вас , всі дані відображаються на сайті « Мій арбітр » , і ви вже не зможете сказати « я не отримав визначення ».

З примітивними методами розібралися. Однак , судді теж люди , і регулярні несерйозні неявки сторони поступово почнуть дратувати навіть самого врівноваженого суддю. Накопичувати справи нікому не хочеться. А зловживання своїми правами зрештою вийде боком. Тому розглянемо методи, в яких треба напружитися : тобто мати вагомі підстави для подання клопотання про відкладення засідання , при яких суд не має можливості повно і всебічно розглянути справу по суті.

1 ) Залучення 3 -х осіб :

Це можливо , якщо рішення суду може якось вплинути на інтереси або права цих осіб. Якщо , скажімо , ви не можете поділити з кимось квартиру , в якій прописані інші люди , можете залучити до участі у справі всіх цих прописаних , так як рішення може відбитися на їх права . А от яким чином воно вплине , треба залізно обгрунтувати .

Корисніше згадати про третіх осіб , скажімо , в касаційній інстанції , де це стане безумовною підставою для скасування рішення суду та направлення справи на новий розгляд.
Як затягнути судовий процес

Як затягнути судовий процес

2 ) Подання доказів :

Наступний спосіб - подати клопотання про відкладення у зв'язку з необхідністю подання будь-яких доказів , яких у вас з собою немає . Для цих цілей можна просити направити запит в будь-яке установа , просити про виклик свідків (ПІБ та адресу свідка , доцільність його залучення треба точно вказати ) , або просто запропонувати самим роздобути той чи інший доказ .

Як правило , судді забувають про запит до тих пір , поки ви самі її не напишіть , що не підпишіть у судді і не відправите поштою. А на це потрібен час , до наступного засідання відповідь на запит може бути і не отриманий, а значить справа знову буде автоматично відкладено. Свідки теж можуть не з'явитися з першого разу. Та й вам може не вистачити часу , щоб представити суду необхідну інформацію. Головне , щоб зазначені вами докази дійсно могли мати значення для справи (навіть якщо їх неможливо уявити , або немає зовсім ) .

Також , можна періодично подавати до суду доповнення за позовом , уточнення позовних вимог , або заперечення та пояснення на позовні вимоги позивача. У цивільному процесі всі ці документи подаються до суду , а суд направляє копії сторонам у справі . Може статися таке , майже випадково , що до початку засідання документ може бути вами ( іншою стороною ) і не отриманий, що є вагомою підставою для відкладення справи , у зв'язку з необхідністю ознайомлення з позицією іншого боку , подання додаткових доказів і пр.

У арбітражі з цим набагато простіше. Сторони повинні самі направляти документи , що часто не робиться, і документи передаються іншій стороні прямо перед початком засідання . Суди , в таких випадках , завжди йдуть на відкладення за клопотанням сторони.

Ще один спосіб надання доказів - проведення експертизи - задоволення не з дешевих. Вартість її вам відшкодують тільки у випадку вашого виграшу справи . Зате процес тривалий , справи , буває , розтягуються на роки. Але якщо сенс тільки в тому , щоб затягнути справу, яка свідомо програшне , то можна просити призначити експертизу , але не оплачувати її . Без оплати документи просто будуть повернуті до суду , але час потягніть .

Можна подавати купу всяких різних клопотань навіть за надуманими підставами . Наприклад , просити суд дати час на врегулювання спору мирним шляхом , навіть якщо заздалегідь відомо , що до мирової угоди ви не прийдете . Інша сторона може активно чинити опір , суд все одно надасть час на примирення.

3 ) Пред'явлення зустрічного позову :

Зустрічний позов направлений на залік основного зобов'язання повністю або частково. Наприклад , з вас стягують суму боргу , але при цьому кредитор також є вашим боржником : ви повинні йому 1000 рублів , а він вам 500 рублів. Можна подати зустрічний позов , шляхом заліку взаємних вимог з вас буде стягнуто тільки 500 рублів.

Якщо подати зустрічний позов прямо у засіданні , і краще не в першому , воно точно буде відкладено , так як і стороні у справі , і судді треба ознайомитися з позовом. А далі позов можна коригувати , що також буде законною підставою для відкладення справи .

Якщо розгляд отже вже затягується , у судді є підозра , що затягується воно навмисно , і є побоювання , що суддя не буде більше відкладатися , то до початку засідання подайте зустрічний позов до канцелярії суду разом з клопотанням про відкладення справи у зв'язку з неможливістю з'явитися до суду . Це , звичайно , не гарантія , що справа буде відкладено , але шансів більше.

Якщо ж суд відмовить у прийнятті зустрічного позову , то справа все одно можна затягнути , подавши скаргу на цю відмову .

4 ) Оскарження визначень:

Ухвала - це зазвичай проміжний судовий акт , який виноситься в процесі розгляду справи до винесення судом рішення. Наприклад , визначення : про відмову в прийнятті зустрічного позову , про призначення експертизи , про залучення до участі у справі 3 -х осіб та ін Всі ці визначення можуть бути оскаржені у вищестоящу інстанцію , і до їх розгляду справу буде призупинено до винесення акта за вашої скарзі . Скарги ці держмитом не обкладаються , а тому скаржтеся скільки завгодно , незалежно від результатів , адже ваша мета - затягнути справу. Хоча надовго затягнути не вдасться: розгляд скарг зараз відбувається в прискореному режимі , і майже по всім визначенням - взагалі без виклику сторін .

А можна змусити й іншу сторону оскаржити ухвалу. Наприклад , подати клопотання про вжиття забезпечувальних заходів (заборона здійснювати будь-які дії щодо предмета позову) . І якщо суд задовольнить ваше клопотання , то , можливо , оскаржити його буде вже інша сторона (все залежить від того , наскільки важливо для неї використання цього предмета).

5 ) Оспорювання підстави позову :

Цей спосіб - найвірніший , але не найлегший . Для цього треба подати окремий « позов -блокатор » , який буде підставою для призупинення первісного позову до вас , а може і стане підставою для відмови в задоволенні первісного позову. Зазвичай це позов про оскарження документа або права , на підставі яких вам пред'явлено позов .

Наприклад , у вас є заборгованість по податку, встановленого місцевою адміністрацією. Значить треба оскаржувати нормативний акт, що встановлює цей податок. Вам пред'являють позов про нерозмірної частці у спадщині , оспорюйте заповіт. Суперечка про право - основа , з якої випливають всі інші підстави для подачі позову .

Справа за первісним позовом буде не просто відкладено , а призупинено до тих пір, поки не набуде чинності рішення за позовом про оскарження права . А рішення набуває чинності , як відомо , тільки після того , як закінчаться всі можливі її оскарження. Щоб призупинити розгляд первісного позову , треба подати клопотання та докласти ухвалу суду про прийняття вашого позову до провадження.

Однак, не варто бездумно зловживати своїми правами , позитивного результату це не дасть. Адже штучне затягування розгляду справи дуже швидко стає очевидним . І якщо це буде встановлено , то може загрожувати стягненням на користь іншої сторони компенсації за фактичну втрату часу.

Затягування розгляду справи має будуватися на досягненні визначеної мети , яка принесе вам , зрештою , позитивний результат. А для цього потрібно розробити тактику і стратегію .

Ось такі от прийомчики, про які не прийнято говорити відкрито. Головне використовувати з розумом і не переборщити.

У кожного повинні існувати межі дозволеного . Якщо у вас їх ще немає - намалюйте ! Ваш юрист.

P.S.

Матеріал заснований на нормах ст. ст. 99 , 167 , 169 , 216 , 333 ЦПК РФ , і на особистому досвіді.

переклад ЮТК (Юридичні технологи Києва)

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×