Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %30 %807 %2013 %18:%Дек

Чорний реєлтор

Оцените материал
(3 голосов)
Посередники мали легкий доступ до рукописних заявкок продавців квартир , а за перше місце в черзі вивчати рукописи , платилися чималі « чайові » представникам рекламних видавництв . За цим , посередник міг першим зателефонувати власнику нерухомості , першим потрапити на перегляд квартири і першим вступити в багатообіцяючий діалог з господарем. Так вийшло і цього разу , через чотири години після подачі господинею квартири оголошення в газету , ріелтор вже сидів на дивані і люб'язно обговорював з нею суму угоди. Остаточно зметикувавши , що з власницею квартири можна ще гарненько поторгуватися за вартістю , ріелтор таки почув від неї неоднозначну відповідь : «Ви у мене поки єдиний покупець , і якщо в найближчі два тижні мені ніхто не дасть велику суму , тоді повернемося до розмови про покупці з вами ще раз ». Що ж робити , як же бути , ось так задачка з багатьма невідомими ? Як перекрити доступ всім бажаючим у квартиру , як відсікти « непотрібний » трафік комунікацій з господинею , адже наплив покупців обіцяє бути великим ? І нічого розумнішого не прийшло посереднику в голову , як організувати невеликий пожежа в підвалі будинку . Вірніше метою підпалу була свідома порча розподільної шафи з телефонними дротами. Так він і зробив! Як не дивно це звучить , але ріелтор в кінцевому підсумку купив цю квартиру за заниженою вартістю.

 

           Друга картка.

            Свого часу за квартирами , в яких проживали самотні старі люди , йшла справжня облавне полювання . І крім певної категорії бажаючих « професійно» додивитися за бабусями і за їх квартирами , були й інші категорії « бажаючих» поживитися за рахунок старенького житла. За таким житлом пильно стежили співробітники внутрішніх справ і прокуратури , а також міцно тримали руку на пульсі численні працівники ЖЕКів (начальники , майстри та паспортисти ) . І якщо з першою категорією « нужденних » у квартирі було все гранично ясно , то з двома іншими постійно виникали всілякі казуси. На підставі закону України «Про прокуратуру» ст.49 . « Прокурори і слідчі прокуратури забезпечуються жилою площею місцевими органами влади в першочерговому порядку ». Але держава і міська громада не особливо поспішали забезпечувати житлом державних службовців , а воліли віддавати на відкуп житлові проблеми самим же співробітникам . Потрібна квартира? Іди , пошукай ! І дорога молодого слідчого завжди вела в одному напрямку : в картотеку паспортного столу , і нерідко молодецьке завзяття перевищувало адекватну активність державного службовця . Але більшою винахідливістю в таких справах відрізнялися паспортистки ЖЕКу . Паспортний стіл мав своєрідну практику заводити другу картку форми А - 3 « про прописаних в квартирі мешканцях ». І , як правило , в цій картці у самотнього старого людини вже був молодий і здоровий співмешканець . Доведи потім , через роки , що бабуся не власноруч і добровільно прописала до себе в квартиру стороннього людини. Але якщо з'являвся законний ( сильний) спадкоємець або зацікавлена особа з владними повноваженнями , то друга картка кудись миттєво зникала. Може пощастить , пані паспортистка , наступного разу! Тобто не тільки «чорні » ріелтори займалися «чорними» справами.

 

          Багатоходівка .

           Як завжди існував ринок первинної та вторинної нерухомості , так завжди існував і «ринок» крадених паспортів. Досвідчений кишеньковий злодій з легкістю міг підібрати на прохання афериста цивільний паспорт з аналогічними останньому антропометричними даними. І цей паспорт активно використовувався в аферах з нерухомістю. Відмінною рисою саме цієї схеми шахрайства було : відсутність проведеної послідовної процедури приватизації квартири , відповідно і відсутність необхідних правовстановлюючих документів на квартиру , а також тимчасова відсутність в ній проживають (так звані квартири , закріплені по броні) . Підібрати ключ від вхідних дверей пустуючої квартири , в порівнянні з ризикованою операцією під назвою «паспорт» , для шахрая було сущою дрібницею . Наступним кроком у цій шахрайській схемі було якісне виготовлення двох підроблених свідоцтв про право власності на квартиру та технічного паспорта. Далі дії шахраїв шикувалися в логічний ланцюжок по більш « законному » сценарієм : реєстрація підробленого свідоцтва в БТІ, і видача вже справжнього витягу з єдиного реєстру прав або довідки -характеристики для відчуження. Далі , що відбувалося з цією квартирою здогадатися не складно , не треба бути особливим провидцем . Показали - продали - поділи ! Найбільшим ризиком у цій афері було попастися в поле зору пильним сусідам. Саме цей різновид афери поклала початок масової моді перестраховуватися і накладати арешт на свою ж нерухомість , якщо у власника виникала необхідність залишити квартиру без нагляду на тривалий час. Розробка шахраями такого роду квартири проводилася з достатньою обережністю і чіткістю в діях , а процес реалізації обману займав до декількох місяців. Аферисти діяли стійкими групами , а після угоди відразу розчинялися в інших містах , тому їх знайти було досить складно. Взагалі практикувалися різні інтерпретації хитромудрих схем з підробкою документів . А парадокс всієї цієї « ювелірної » схеми полягав у тому , що на виверт шахраїв попався особисто один з найдосвідченіших ріелторів міста Донецька свого часу. Обман розкрився через два тижні і тільки після того , як бувалий ріелтор пішов в ГТС переоформляти міський телефон на своє ім'я. Ось так ! І нехай береже Вас доля від подібних зустрічей з аферистами !

Иван Кудояр
Юрист, переклад ЮТК (Юридичні технологи Києва)

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×