Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %09 %013 %2014 %23:%Июнь

Люстрація суддів: чи допомагає новий закон?

Оцените материал
(1 Голосовать)

Закон України «Про відновлення довіри до судової системи України» прийняли з метою відволікти суспільство від важливих питань та забалакати проблему.

 Цей закон має голосну назву, проте суть закону не відповідає цій назві. Відновлення довіри до судової влади – цей закон не вирішить цього питання.

Цей закон є свого роду громовідводом, засобом для того щоби суспільство випустило пар.

 Ніякого профільного спеціального закону для проведення люстрації суддів не потрібно. Все є в нашій Конституції. п. 5 ч. 5 ст. 126 Конституції України зазначено, що суддя звільняється з посади органом, що його обрав або призначив, у разі порушення суддею присяги.

Тобто, не потрібно для того щоби очистити судову владу від суддів, які скомпроментували і себе і судову систему додаткових законів.

 


Негатив правотворчості в нашій державі полягає у тому, що ми приймаємо один закон – він не виконується, ми приймаємо інший закон – який теж не виконується, а потім ми приймаємо закон щоби зобов’язати виконувати попередні закони.


Таким чином утворюється ціла система законодавчих актів, які не лише не виконуються, а й суперечать один одному.


Це призводить до того, що значна частина часу у регулюванні суспільних відносин витрачається на те, щоби з"ясувати як потрібно розуміти та реалізовувати норми права, закладені в таких законах.

 У нас ніколи не допускали народ до управління державними справами, проте громадяни, згідно ст. 38 Конституції України, мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Однак тлумачиться ця конституційна норма обмежено, тобто участь в управлінні державними справами – це участь у виборах та референдумах.

 Проте, при цьому замовчується інший конституційний механізм участі громадянина в управлінні державними справами, який отримав своє продовження у розділі Конституції, що стосується територіальних громад. Саме громадяни через об’єднання у територіальні громади мають брату участь в управлінні державними справами відновлюючи таким чином народовладдя.

Місцевий суд і місцеві судді – це справа громади, справа місцевого значення. Є, безперечно елемент загальнодержавний, пов'язаний з тим, що утворює і ліквідовує суди Президент, призначає суддів на посаду вперше, проте в основі своїй – це справа громади, відповідно до територіальної організації судової системи.

А тому ефективним інструментом в люстрації суддів і контролю за їх діяльністю має бути право громади висловити недовіру судді місцевого суду. Таке рішення громади має бути обов’язковим для виконання для органів влади, до повноважень яких відноситься звільнення суддів.

У нас дуже сильно пригнічена безпосередня (пряма) форма демократії, в той час як за Конституцією ми маємо право як на безпосередню, так і на представницьку демократію. Потрібно підсилювати безпосередню демократію, а це, знову ж таки, вимагає інституалізації територіальних громад як юридичних осіб публічного права зі спеціальним статусом.
Саме такий механізм здатний замінити собою десятки подібних законів, як-то ЗУ «Про відновлення довіри до судової системи України».

Ігор Кізіма, з інтерв’ю парламентському телеканалу "Рада"

 

 

Последнее изменение %AM, %10 %051 %2014 %00:%Июнь

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×