Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %10 %660 %2015 %14:%Июль

Проект рішення Київради від ініціативної групи

Оцените материал
(1 Голосовать)

За дорученням міського голови нам організували зустрічі профільні департаменти КМДА та профільна комісія з питань власності КМР, на яких перше питання, яке задавали чиновники та голова комісії «Навіщо ви сюди прийшли? Це не наша компетенція».

Заступнику міського голови,

секретарю Київради

О. Резнікову

01044, м. Київ вул. Хрещатик, 36

член ініціативної групи:

Кізіма Ігор Віталійович

02090, м. Київ, вул. Празька, 3

інші засоби зв’язку:

e-mail: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

(063) 539-42-13, (096) 545-40-33,

(095) 573-20-30

 

Супровідний лист

 

З цим листом подаю Вам проект рішення Київради за наслідками розгляду місцевої пропозиції (вх.від 20.05.2015 року № ОП/КО-8138), розроблений ініціативною групою.

Ситуація, що склалася навколо розгляду місцевої ініціативи, не може не насторожувати.

За дорученням міського голови нам організували зустрічі профільні департаменти КМДА та профільна комісія з питань власності КМР, на яких перше питання, яке задавали чиновники та голова комісії «Навіщо ви сюди прийшли? Це не наша компетенція».

А відтак нам рекомендували звернутися до Вас з власним проектом рішення.

Хочу зауважити також, що згідно нового регламенту Київради пропозиція в порядку місцевої ініціативи та процедура її розгляду практично прирівнюється до процедури розгляду проектів рішень.

Також, хочу зауважити, що розгляд на сесії нашої ініціативи за участю ініціативної групи є обов’язком Київської міської ради, а не її правом, згідно вимог чинного законодавства.

А тому

ПРОШУ:

взяти до уваги доданий проект рішення Київради, в якому ми подали своє бачення, яким має бути рішення Київради за наслідками розгляду нашої пропозиції в порядку місцевої ініціативи.

розгляд на сесії нашої пропозиції призначити у вересні 2015 року, оскільки члени ініціативної групи (які мають виступити на засіданні сесії Київради) роз’їдуться у відпустки.

 завчасно повідомити мене про час та місце розгляду нашої пропозиції (вх.від 20.05.2015 року № ОП/КО-8138).

 

 

        Додаток:  Проект рішення Київради від ініціативної групи на 3 арк.

 

 

З повагою,

                

                10.07.2015                                             Кізіма Ігор Віталійович

 

 

 КИЇВСЬКА МІСЬКА РАДА
III сесія VII скликання

РІШЕННЯ

від ___ _______ 2015 року N _____

 

Про звернення депутатів Київської міської ради до Верховної Ради України та  за судовим захистом прав територіальної громади Києва щодо повернення (передачі) у комунальну власність майнових комплексів, виробничих потужностей, повного пакету акцій ПАТ «Київенерго», ПАТ «Київгаз», ПАТ «АК Київводоканал», майновий комплекс Дарницької ТЕЦ

 

Відповідно до Законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про столицю України - місто-герой Київ", Київська міська рада вирішила:

 

1. Направити звернення депутатів Київської міської ради до Верховної Ради України згідно з додатком.  Офіційно оприлюднити це звернення в газеті Київської міської ради "Хрещатик".

 

2. Доручити управлінню правового забезпечення діяльності Київської міської ради підготувати та подати звернення до судів, у порядку встановленому процесуальним законодавством, спрямоване на повернення  у комунальну власність ПАТ «Київенерго», ПАТ «Київгаз», ПАТ «АК Київводоканал». До роботи над процесуальними документами залучати профільного юриста з числа членів ініціативної групи - Кізіма І.В., за його згодою.

 

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київської міської ради з питань власності. До участі у роботі комісії допускати ініціативну групу місцевої ініціативи (вх.від 20.05.2015 року № ОП/КО-8138)

 

Київський міський голова

В. Кличко

 

Додаток
до рішення Київської міської ради
______ N _____

Звернення депутатів Київської міської ради до Верховної Ради України

 

Згідно Декларації про державний суверенітет України від 16 липня 1990 року «Народ України має виключне право на володіння, користування і розпорядження національним багатством України… Весь економічний і науково-технічний потенціал, що створений  на  території України, є власністю її народу,  матеріальною основою суверенітету Республіки і використовуються з метою забезпечення матеріальних і  духовних потреб її громадян. Декларація є основою для нової Конституції, законів України.

Юридичний зв'язок між Декларацією про державний суверенітет України від 16 липня 1990 року та Конституцією України забезпечується через Акт проголошення незалежності від 24 серпня 1991 року, на який є посилання в Конституції України, а в самому Акті  проголошення незалежності є посилання на Декларацію про державний суверенітет України.

З першого речення преамбули Конституції «Верховна Рада України від імені Українського народу - громадян України всіх національностей» виходить, що український народ складається з громадян України. Отже, національне багатство є спільною власністю всіх громадян України, а відтак і майнові комплекси, об’єкти права власності - «Київенерго», «Київводоканал», «Київгаз» тощо. Значить, кияни є співвласниками «Київенерго», «Київводоканалу», «Київгазу» тощо, яких просто обікрали. Послуги зазначених підприємств члени територіальної громади мали б отримувати по собівартості, без комерційної націнки, як співвласники такого майна.

Приватизація цих об’єктів, які є власністю українського народу – є протиправною, оскільки це складає матеріальну основу суверенітету (згідно Декларації про державний суверенітет) та матеріальну, фінансову основу (згідно Конституції).

А чи правомірно позбавляти український народ, державу основи – свого фундаменту для існування суверенної, демократичної, незалежної республіки?

Необдумана та поспішна приватизація підприємств державної та комунальної форми власності спричинила різкий занепад економіки України, стала причиною зниження рівня добробуту громадян, посилила безвідповідальність держави за економічну політику та продовжує нести за собою надзвичайно негативні соціально-економічні наслідки для громадян України.

Світовий досвід показує, що найкращим варіантом поступового виходу із фінансово-економічної кризи є націоналізація підприємств, посилення контролю держави, громади над економічною та фінансовою політикою в цілому.

Відповідно до ст.ст. 142, 143 Конституції України територіальні громади управляють майном безпосередньо або через утворенні ними органами місцевого самоврядування; матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є майно, що перебуває у власності територіальної громади.

Юридичний аналіз законодавства від 1990 року до цього часу показує:

- виключними власниками національного багатства, що було загальнонародною (державною власністю) за ст.10 Конституції УРСР станом на 1990 р. (на момент проголошення Декларації про державний суверенітет), були 52 млн. українців;

-  24 жовтня 1990 року  законом  УРСР  “Про зміни і доповнення до Конституції (Основного Закону) Української РСР" N 404-XII було зупинено дію ст.10 Конституції УРСР про загальнонародну (державну) власність до набрання чинності нової Конституції (тобто до 13.07.1996 року);

-   стаття 170 Конституції УРСР встановлювала: "Всі закони та інші акти державних органів України видаються на основі і відповідно до цієї Конституції.

Тому з 24.10.1990 року і до 14.07.1996 року всі нормативно-правові акти про приватизацію, корпоратизацію і акціонування, в тому числі «Київенерго», «Київводоканалу», «Київгазу», Дарницької ТЕЦ і т.п., у відсутність норм Конституції - фіктивні, так само, як і псевдо-приватизація.

А з набранням чинності Конституції України від 28.06.1996 року «Київенерго», «Київводоканал», «Київгаз», Дарницька ТЕЦ і т.п., (принаймні місцеві енергетичні та виробничі потужності цих об’єктів) із загальнонародної (державної) власності, в розумінні Конституції УРСР, мали бути передані у власність територіальної громади Києва, на виконання ст. 142 Конституції України та чинної на той час ст. 35 ЗУ «Про власність», згідно якого місцеві енергетичні системи та майно, що забезпечує життєдіяльність міста відходило до об’єктів права комунальної власності.

      Відомості по основним містозабезпечуючим життєдіяльність міста об’єктам:

"Київенерго". Протиправне акціонування "Київенерго" відбувалося у 1995 році, згідно з Указами Президента України від  21.05.94 № 244/94 «Про заходи щодо ринкових перетворень в галузі електроенергетики України» та від 04.04.95 № 282/95 «Про структурну перебудову в електроенергетичному комплексі України» шляхом корпоратизації виробничого енергетичного об’єднання «Київенерго» на базі майна його відособлених підрозділів, розташованих у м. Києві, та зареєстровано виконавчим комітетом Старокиївської районної Ради народних депутатів м. Києва 28 вересня 1995 року.

«Київводоканал». Формально «Київводоканал» належить Київській міськдержадміністрації та ПрАТ «Компанія Київенергохолдинг», яка у свою чергу належить КМДА та офшорам «Densec Limited» та «Зарова Лімітед». Присутність серед акціонерів (бенефіціарів) ПАТ «АК «Київводоканал» приватних осіб, не зважаючи на те, що 60% акцій контролює міська влада, дозволяє квітнути корупції та зловживанням повноваженнями посадовими особами товариства. Так, сама свіжа інформація про те, що чиновники «Київводоканалу» за два роки вкрали 18 млн. грн., та те, що держслужбовців «Київводоканалу» ловлять на хабарях - якнайкраще підтверджує вказане.  Це завдає шкоди місту, громаді, киянам.

ПАТ «Київгаз». В даний час територіальній громаді належать 28,46% ПАТ «Київгаз», а 60 % його акцій перебувають в статутному фонді Київенергохолдинга. ПрАТ «Компанія Київенергохолдинг», яка у свою чергу належить КМДА та офшорам «Densec Limited» та «Зарова Лімітед». Присутність серед акціонерів (бенефіціарів) ПАТ «Київгаз» приватних осіб, не зважаючи на те, що 60% акцій контролює міська влада, дозволяє квітнути корупції та зловживанням повноваженнями посадовими особами товариства. Це завдає шкоди місту, громаді, киянам. Створює енергетичну небезпеку для міста.

Дарницька ТЕЦ. З 2012 року псевдовласником Дарницької ТЕЦ є ТОВ «Євро-Реконструкція» (засновник - Компанія Азоранде інвестментс лімітед), оскільки Фонд держмайна протиправно запустив процедури продаж-перепродажів того, що мало належати територіальній громаді м. Києва.

Твердження, що економічно необґрунтовано тримати такі підприємства у комунальній власності є помилковим, оскільки завдання Київради – забезпечити саме управління комунальним майном в інтересах територіальної громади.

Чи є в інтересах територіальної громади щоби ті підприємства, що забезпечують життя місту належали декільком олігархам. Щоби багатомільйонне місто, столиця України була заручником їх монополій? Думаємо відповіді на ці питання очевидні.

До того ж, згідно тієї ж Конституції завданням Київради є управління вказаними об’єктами організувати на належному рівні. Щоби максимально забезпечити добробут киян. Тобто, організувати виробництво комунальних послуг по їх собівартості, а не так як зараз киянам їх продають по комерційним цінам, забезпечуючи тим, хто в протиправний спосіб приватизував зазначені об’єкти і яхти, і вертольоти, і палаци, і золоті батони з унітазами. А громада при цьому безжально грабується і доводиться до тотального зубожіння.

Маючи у власності зазначені об’єкти громада може виділяти кошти на впровадження альтернативних джерел енергії (що неодмінно буде стримуватися приватними особами).

Ми не відстоюємо повернення 1917 року. Комунальні підприємства можна здавати для прикладу в управління приватних структур, а не у їх власність. Під пильним оком громади.

Згідно зі ст. 1029 ЦК України за договором управління майном одна сторона (установник управління) передає другій стороні (управителе­ві) на певний строк майно в управління, а друга сторона зобов’язується за плату здійснювати від свого імені управління цим майном в інтересах установника управління або вказаної ним особи (вигодонабувача).

На даний час, без сумнівів, деякі об’єкти вже використали свій ресурс (амортизувалися), деякі оновлені самими теперішніми псевдовласниками. Передаючи вказані об’єкти не у власність, а в управління, територіальна громада має вирішити також питання щодо встановлення відповідних договірних умов, компенсацій та плати за управління таким майном враховуючи ті покращення, що зроблені теперішніми псевдовласниками комунального майна.

А тому, ми, депутати Київської міської ради, виражаючи волю територіальної громади Києва, просимо актом парламенту повернути (передати) у комунальну власність майнові комплекси, виробничі потужності, повні пакети акцій ПАТ «Київенерго», ПАТ «Київгаз», ПАТ «АК Київводоканал», майновий комплекс Дарницької ТЕЦ у комунальну власність м. Києва та надати переважне право колишнім власникам на оформлення договорів управління зазначеними підприємствами та їх майном, згідно ст.  1029 ЦК України.


 

Последнее изменение %PM, %10 %683 %2015 %15:%Июль

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×