Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %03 %686 %2017 %15:%Окт

Договір авторського замовлення. Юридичний супровід. 096-545-40-33

Оцените материал
(1 Голосовать)
Всі ми звикли, що з усіма кінопрацівниками укладаються договори надання послуг або договори виконання робіт. При цьому неважливо, до якого цеху відносяться кінопрацівники. Всіх під одну гребінку.
Насправді, важливо, до якого цеху ви відновитеся, і який статус в розумінні законодавства маєте.

Від цього буде залежати, який вид договору ви маєте оформляти. Справа в тому, що не завжди це договір надання послуг / виконання робіт ... Трудові договори і трудові відносини ми тут розглядати не будемо.

Як ми вже неодноразово говорили, всі кіноробітники діляться на творчий склад і виробничий склад. Існує Постанова Уряду, яке офіційно затверджує перелік творчих працівників організації кінематографії. Про це ми вже писали в попередніх статтях і розповідали на наших семінарах. Серед цього переліку, кожен з вас, може знайти себе і зрозуміти, чи стосується вона до творчого складу або ні.

Справедливе питання: для чого вам це?

А для того, щоб укласти «правильний» для кінопрацівників вид договору. Договір, який буде в рівній мірі захищати інтереси як працівника, так і кінокомпанії. Зазвичай же кінопрацівників виставляється в збитковому становищі і в них не має ніяких прав.

Напевно, багато хто з вас за період своєї професійної діяльності стикалися з ситуацією, коли кінокомпанія не хоче платити за вашу роботу. Для цього вона шукає будь-які причини, щоб не платити. Оскільки укладаються договори надання послуг / виконання робіт, то такими причинами найчастіше є: творчі розбіжності; нібито неякісне виконання роботи, невідповідність результату вимогам кінокомпанії; не здача проміжної звітності; інші причини.


В результаті цього, кінокомпанія не підписує акти здачі-приймання послуг / робіт і (в кращому випадку) в письмовому вигляді надає свої заперечення. А якщо акти не підписані або є заперечення, це означає, що робота не прийнята, винагорода не виплачується.

P.S. Ми не розглядаємо тут окремі випадки про те, що буває, якщо кінокомпанія фізично не підписує акти і як довести, що акт все-таки вважається підписаним за замовчуванням.

Справа в тому, що договір надання послуг / виконання робіт не призначений для оформлення відносин з творчими працівниками і зовсім не враховує специфіку даних відносин.

Адже договір надання послуг укладається в разі надання послуг зв'язку, медичних, ветеринарних, аудиторських, консультаційних, інформаційних послуг, послуг з навчання, туристичного обслуговування та інших аналогічних видів послуг.

Ви, напевно, помітили, що дані види послуг не мають відношення до сфери культури і мистецтва.
Договір надання послуг має своїм предметом певні дії або діяльність. Тобто ви передаєте замовнику щось нематеріальне; те, що не можна сприймати.

Договір підряду (виконання робіт), навпаки, має на увазі створення або переробку речі. Тобто нікого матеріального об'єкта, який ви в підсумку повинні передати замовнику. Тобто щось відчутне, матеріальне. Важливо, що саме матеріальний об'єкт має чільне значення. Наприклад, за договором будівельного підряду ви можете побудувати і передати замовнику будинок.

У сфері кіно інша ситуація. Коли ви створюєте матеріальний об'єкт (наприклад, відеофільм на диску або ескізи декорацій до фільму), чільне значення тут мають інтелектуальні права (наприклад, виняткове право) на цей матеріальний об'єкт, а не сам об'єкт як річ. Тобто ви шляхом консультацій, виконання дій і діяльності, створюєте твір, зафіксований на матеріальному носії.

Відчуваєте різницю?

Саме тому такий вид договору, як договір виконання робіт / надання послуг за своєю природою не підходить для кінопрацівників, оскільки не враховує специфіку творчої діяльності і робить їх положення безправним.

Якщо ж ви працюєте в сфері кіно, але ставитеся до виробничого, а не творчому складу, то використання такого договору виконання робіт / надання послуг допустимий.

Але тільки не з творчими працівниками!

Яка ж альтернатива для творчих працівників?

Чи знали ви, що існує такий вид договору, як договір авторського замовлення?

За договором авторського замовлення одна сторона (автор) зобов'язується на замовлення іншої сторони (замовника) створити обумовлену договором твір науки, літератури чи мистецтва на матеріальному носії або в іншій формі. При цьому договір авторського замовлення може включати в себе умови про передачу замовнику виключних прав на твір: з моменту створення твору виняткові права на нього належать автору, і факт передачі замовнику матеріального носія з твором не тягне передачі прав на твір.

Договір авторського замовлення може бути трьох видів:

1) договір, згідно з яким автор зобов'язується створити твір і передати його замовникові без надання йому будь-яких правочинів стосовно виключного права на твір. Найчастіше такий договір укладається в інших сферах (не в кіно). Наприклад, коли важливий сам оригінал як річ, а не право його використання (наприклад, створення картини, скульптури).

2) договір, згідно з яким автор зобов'язується створити твір, передати його замовникові та переуступити виключне право на твір.

3) договір, згідно з яким автор зобов'язується створити твір, передати його замовникові та надати право використання твору (видати ліцензію).

В останніх 2-х випадках важливий сам факт використання створеного результату (твори), а не матеріальний носій, на якому він збережений. Наприклад, повідомлення твору по кабелю або в ефір. Тому в даних випадках договір авторського замовлення містить умови про передачу виключного права або надання права використання (видача ліцензії).

Предметом договору авторського замовлення є конкретна робота по створенню твору. У договорі повинні бути чітко визначені ознаки, що індивідуалізують характеристики твору, який автор зобов'язується створити: це може бути форма і спосіб вираження твору (відеозапис - аудіовізуальний твір, зображення), тематика і жанр твору, обсяг, розмір або хронометраж твори та інші характеристики. При відсутності опису твору, який дозволяє його ідентифікувати, в разі виникнення конфлікту договір може бути визнаний судом неукладеним.

Багато з вас, якщо прочитають свій договір, то зрозуміють, що насправді в ньому містяться умови, які підтверджують, що це договір авторського замовлення, а не надання послуг (виконання робіт). Просто часто договори складаються неграмотно і ніхто зі сторін не підозрює, що вони підписали договір авторського замовлення насправді. В даному випадку термінологія «послуги», «роботи», не грає основоположного значення.

Якщо ви маєте договір авторського замовлення, то ваше становище як працівника істотно поліпшується і більш захищено.

Як було зазначено вище, коли кінокомпанія не хоче платити, вона стверджує, що робота була виконана неякісно, відмовляється її прийняти як «невідповідну", "не сподобалася» і т.п.

Як від цього захищає договір авторського замовлення?

Якщо творчий працівник працює за договором авторського замовлення, то його твір має відповідати виключно: 1) характеристикам, які встановлені в договорі; 2) вимогам законодавства, що визначає критерії якості окремих видів творів.

У сфері кіно відсутнє законодавство, яке встановлює критерії якості аудіовізуального твору і творів, що включаються в нього.

Стало бути, єдиною вимогою, яким має відповідати твір кінопрацівників, є відповідність характеристикам, встановленим в договорі. І це все.

Якщо ви виконали все те, що прописано у вас в договорі (обсяг робіт і вимоги до них), то кінокомпанія не має права говорити про неякість вашої роботи і про те, що результат її не влаштував.

Тобто автоматично визнається, що кінопрацівник виконав свою роботу якісно, в строк, в повному обсязі. Якщо справа дійде до суду, то обов'язок довести зворотне лежить на кінокомпанії. Також саме кінокомпанія зобов'язана доводити вину працівника, а не працівник спростовувати наявність його вини.

Якщо ж з вами укладено договір надання послуг (виконання робіт), то, як правило, кінопрацівник автоматично винен і в суді повинен виправдовуватися. Різниця в положенні кінопрацівників тепер зрозуміла ....

Таким чином, що ви купуєте, укладаючи договір авторського замовлення:

1) Великі можливості в організації своєї роботи. Ви самі визначаєте час, спосіб і місце своєї роботи. Кінокомпанія не має права втручатися в вашу творчу діяльність і будь-яким чином контролювати її. А значить, питання про творчі розбіжності з кінокомпанією відпадають сам собою. Договір не може передбачати проміжних термінів здачі результатів робіт. Більш того, вам як автору може бути надано додатковий час (пільговий термін) для завершення роботи.

2) Договір авторського замовлення - це спеціальна правова конструкція, розроблена для регулювання праці творчих працівників.

3) Більш захищене становище кінопрацівників. У випадку з авторським замовленням, відповідальність кінопрацівників обмежена (він відповідає тільки за заподіяння його діями реального збитку, але не упущеної вигоди), а кінокомпанія, навпаки, несе відповідальність в повному обсязі.

Договір авторського замовлення максимально спрямований на захист інтересів кінопрацівників.

Юридичний захист в кінобізнесі
Юридические услуги Киев и Киевская область
Тел .: (063) 539-42-13, (096) 545-40-33, (095) 573-20-30
E-mail: utk2012          bigmir.net, skype: k0965454033

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×