Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %27 %975 %2019 %22:%Окт

Як залишити без розгляду позов банка - банкрута

Оцените материал
(1 Голосовать)

Колеги, споживачі та звичайні боржники. Хочу запропонувати невеличкий лайфак по справам, в яких ви є відповідачами за позовами банків, які перебувають в стані ліквідації.


Як ми з вами знаємо, в силу вимог п.4 ч.4 ст.4, п.4 ч.1 ст.39 ЗУ Про ВП, стягнення з банку-банкрута неможливе. А тому, навіть якщо банк-банкрут програє але ви понесете витрати на судові витрати, то стягнути їх потім з банку-банкрута буде неможливо. Ніхто їх не відшкодує. Але новий ЦПК дав певні можливості отримати гарантію такого відшкодування, а за разом – можливість взагалі «закрити» справу ( залишити позов без розгляду).

Як залишити без розгляду позов банка-банкрута?

Адже відповідно ч.1 ст.135 ЦПК України суд може зобов'язати сторони внести на депозитний рахунок суду попередньо визначену суму судових витрат, пов'язаних з розглядом справи або певною процесуальною дією.
До витрат, пов»язаних з розглядом справи в суді, належать витрати на професійну правничу допомогу ( п. 1 ч.3 ст.133 ЦПК України).
ідповідно до ч.4 ст.135 ЦПК України, як захід забезпечення судових витрат суд з урахуванням конкретних обставин справи має право, за клопотанням відповідача, зобов'язати позивача внести на депозитний рахунок суду грошову суму для забезпечення можливого відшкодування майбутніх витрат відповідача на професійну правничу допомогу та інших витрат, які має понести відповідач у зв'язку із розглядом справи (забезпечення витрат на професійну правничу допомогу).

Як залишити без розгляду позов банка-банкрута?

Таке забезпечення судових витрат застосуовується, якщо:
1) позов має ознаки завідомо безпідставного або інші ознаки зловживання правом на позов.
Таке забезпечення судових витрат також може бути застосоване, якщо суду надані докази того, що майновий стан позивача або його дії щодо відчуження майна чи інші дії можуть ускладнити або зробити неможливими виконання рішення суду про відшкодування судових витрат відповідача у випадку відмови в позові.

Як залишити без розгляду позов банка-банкрута?

Наявність Постанови НБУ про відкликання у банка ліцєнзії та розпорядження Фонду гарантування вкладів фізичних про початок процедури ліквідації банку-банкрута є доказом того, що майновий стан позивача або його дії щодо відчуження майна чи інші дії можуть ускладнити або зробити неможливими виконання рішення суду про відшкодування судових витрат відповідача у випадку відмови в позові.
В тому разі, якщо позивач-банк подає позов « в особі Упововаженої особи» та перебуває в стані ліквідації – це є підтвердженням неплатоспроможності позивача. Це прямо вказує на те, що майновий стан позивача може ускладнити або зробити неможливими виконання рішення суду про відшкодування судових витрат відповідача у випадку відмови в позові.

Як залишити без розгляду позов банка-банкрута?

В таких випадках позивач на даний час не здійснює господарську діяльність, а майно позивача відчужується з метою задоволення вимог кредиторів» до яких відповідач взагалі не належить та не може належати. А тим більше, коли сплили строки пред»явлення вимог кредиторів. Крім того, навіть в разі внесення вимог відповідача до вимог кредиторів, такі вимоги підлягають внесенню до 8-ї черги вимог, а тому фактично ніколи не будуть задоволені.

Як залишити без розгляду позов банка-банкрута?

А тепер головне:
Частина 6 ст.135 ЦПКУ - У разі невнесення у визначений судом строк коштів для забезпечення витрат на професійну правничу допомогу суд за клопотанням відповідача має право залишити позов без розгляду.

Успіхів вам)
Сергій Поліщук

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×