Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %23 %316 %2014 %06:%Нояб

Тарифи - це не економічна, а соціально-економічна категорія.

Оцените материал
(1 Голосовать)
Підняття тарифів допомагає уникнути махінацій, пов'язаних з перехресною системою субсидування, проте це економічно необґрунтовано, оскільки тарифи - це не економічна, а соціально-економічна категорія.
Про це
в коментарі кореспонденту ГолосUA заявив директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.


Ініціатива "Прокидайся, громадо!!! - Ми пропонуємо боротьбу не з наслідками, а причинами
- детальніше тут



«Підняття тарифів доцільно, але економічно необґрунтовано. Доцільно тому, що, на жаль, у нас існує так зване перехресне субсидування, коли тарифи для різних категорій споживачів - різні. У нас три категорії споживачів: населення, бюджет та інші - бізнес, промисловість. Таке існування трьох видів тарифів створює підставу для махінацій », - заявив А. Сергієнко.

Він зазначив, що собівартість виробленої послуги дешева, але вона продається дорого для споживачів.

«Тепер виникає інше питання - наскільки обґрунтовані ці всі підвищення? І тут ми бачимо колосальну проблему. У нас система тарифоутворення - принципово неєвропейська. Скажімо так, азіатська. При розрахунку тарифів, особливо для монополістів, закладаються всі валові витрати підприємства. У природні монополії Європи так ніколи не роблять. Там завжди ставлять планку. Верхню межу, вище якої тариф не може підніматися. Тарифи на комунальні послуги - це не просто економічна - це соціально-економічна категорія. Вона є компромісом між можливістю купувати житлово-комунальну послугу і можливістю її виробляти », - зазначив А. Сергієнко.

Він пояснив, що такий підхід до тарифоутворення змушує виробника послуги знижувати її собівартість. Якщо він знижує собівартість нижче встановленої планки, то різниця «йде йому в кишеню».

«Це йому економічно вигідно: чим нижче собівартість, тим він більше заробляє. І, звичайно, там існує система стандартів, жорстка система відповідальності. Якщо ти не зробив послугу, то до тебе застосовуються штрафні санкції, надав неякісну послугу - штрафні санкції. Але, якщо монополіст є прибутковою компанією, то він зацікавлений в тому, щоб надавати послугу постійно. Тому, що від цього залежить його прибуток », - резюмував експерт.

Ініціатива "Прокидайся, громадо!!! - Ми пропонуємо боротьбу не з наслідками, а причинами
- детальніше тут



Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×