Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %20 %310 %2015 %06:%Апр

Як позбутися дзвінків з банків

Оцените материал
(2 голосов)
Зрозуміло, що таким чином люди розкручують свій бізнес. Але кожен раз задаєшся питанням, невже у тих самих менеджерів, відповідальних за рекламу, не виявляється та ж природна, що відкидає таке нав'язування послуг реакція? Невже їх не дратує все те, що дратує звичайних людей, яких слід було б, навпаки, залучати до продукції або послуг компанії більш хитрими методами. Може, тоді і не будуть від них відмахуватися, як від настирливих мух?

Не гребують подібними заходами, на жаль, і багато банків, навіть вельми високоповажні. І якщо банк дзвонить і нав'язливо пропонує свої послуги - це ще півбіди. А адже не рідкісні і такі випадки, коли кредитна організація наполегливо вимагає повернути заборгованість, а жертва так званого телефонного тероризму навіть не клієнт цього банку. Щоправда, заради справедливості слід визнати, що найчастіше банки надзвонюють своїм клієнтам, дійсно не платять за кредитами.

Як протистояти такому телефонного тероризму? Навіть якщо у вас є прострочена заборгованість за кредитом - це не привід піддавати вас телефонним терору. Всі спірні питання можна вирішувати цивілізовано. Дозволимо собі дати кілька порад тим, хто все-таки виявився жертвою телефонних терористів.

Насамперед незалежно від того, чи є ви неплатником за кредитом чи ні, ви маєте не тільки обов'язки, а й права. І потрібно вміти ними грамотно користуватися. Ви маєте право на захист, у тому числі від кредиторів (колекторів і всякого роду служб безпеки), навіть якщо ви винні і не повернули кредит.

Отже, якщо вам телефонують з вимогою погасити заборгованість, першим ділом попросіть співрозмовника представитися повністю: ПІБ, посада, найменування банку або організації, що представляє його інтереси. Вимагайте номер контактного телефону цієї особи (колектора, представника банку або його служби безпеки) та його керівництва, щоб з'ясувати, чи дійсно він колектор і чи діє від імені банку. Обов'язково поставте свого співрозмовника до відома про те, що розмова ваш буде записуватися - і дійсно запишіть одну з бесід з таким представником банку на диктофон, а при можливості проведіть одну з таких бесід з використанням гучного зв'язку в присутності свідків.

І обов'язково поінформувати вашого співрозмовника про те, що переговори «протоколюються» вами і всі матеріали будуть використані в суді. Після цього попросіть всі вимоги, які даний банк має до вас, надати в письмовому вигляді.

Неважливо, чи телефонують вам співробітники кредитної організації або колекторської служби, до якої звертається банк для вибивання з вас боргу, ви маєте право вимагати направити вам за допомогою звичайного листа (яке вони зобов'язані надіслати рекомендованим з повідомленням) свої вимоги і прикласти всі копії документів, включаючи договори , статут, ліцензію, із запевненнями (як мінімум печатками та підписом «копія вірна» або штемпелем канцелярії компанії). Вимагайте також завірену копію доручення за агентським договором - для встановлення факту того, що дана організація є законним представником кредитора.

Уже ці нехитрі заходи з вашого боку повинні зменшити запал дзвонити, аж до кидання трубки, а тим більше відсіяться шахраїв. Головне, дайте зрозуміти своєму співрозмовнику, що ви не боїтеся його дій, що не панікуєте і будете спілкуватися з ним тільки в рамках закону. А після прийняття вами таких заходів, якщо дзвінки не припиняться, можете звернутися до свого телефонному оператору і попросити заблокувати всі вхідні дзвінки від даного номера.

На цьому ваші неприємності з телефонними терористами можуть закінчитися - якщо тільки ви дійсно не є неплатником по кредиту. Якщо ж такий грішок за вами все-таки водиться, то і в цьому випадку краще слідувати букві закону. Першим ділом повідомте банку, бажано заздалегідь, скажімо, за тиждень до дня оплати, про те, що можливі проблеми з погашенням боргу, і попросіть зафіксувати всі ваші дії, що свідчать про те, що ви як позичальник виявили добру волю до погашення кредиту. Ви маєте право попросити про відстрочку оплати тіла кредиту і незастосування штрафних санкцій або внести поточні платежі, взявши гроші з кредитної картки. Зрештою, якщо взагалі немає можливості погасити кредит, можна почати переговори з банком про продаж заставного майна і відшкодування частини боргу або домовитися про тривалу відстрочку - на 1-2 роки.

КолекториІншими словами, спілкуйтеся з кредитною організацією. Банк зацікавлений в поверненні коштів, тому часто готовий піти на ряд поступок і може погодити реструктуризацію боргу.

Це означає, що вам можуть продовжити термін кредиту, що зменшить щомісячні виплати, або переглянути процентну ставку. Якщо ж банк не йде на компроміс, покажіть свій кредитний договір юристу, який спеціалізується на фінансовому секторі. Буває, що в договорі є ряд сумнівних пунктів, адже банк всі кредитні ризики перекладає на позичальника. Грамотний юрист підкаже, на підставі чого договір і ваші зобов'язання можна оскаржити в суді. З цією інформацією ваша позиція в переговорах з кредитною організацією може стати більш вагомою.

І ще один важливий нюанс - ніхто не відміняв поняття позовної давності. Цивільний кодекс говорить про те, що позовна давність - це період, за який кредитор може вимагати у позичальника повернення боргу або ж подати позов до суду на стягнення заборгованості. Термін позовної давності триває три роки, але існує безліч лазівок, що дозволяють його продовжити. Від того, наскільки досвідчений і юридично підкований позичальник, залежить, чи зможе він дочекатися закінчення терміну позовної давності. Однак без знання певних нюансів можна не дочекатися його закінчення, і тоді вас просто приведуть до суду.

Часто позичальники, знаючи про існування строків позовної давності кредитної заборгованості, зловживають своїми правами, щоб не платити кредит. Такі дії, як правило, вчасно присікаються і караються за законом. Але якщо ви дійсно не в змозі платити кредит і сподіваєтеся на те, що рано чи пізно закінчиться позовна давність, слід дізнатися про це більше і звернутися до досвідченого юриста.

Досить часто зустрічаються випадки, коли банки звертаються до своїх клієнтів з вимогою сплатити кредит уже після закінчення трирічного періоду - такі дії неправомірні. Швидше за все, через неуважність банк пізно виявив боржника і сподівається на його страх і некомпетентність. Зазвичай боржник, дізнавшись про те, що його борг не забутий, намагається якнайшвидше повернути гроші. Проте у вас є право цього не робити. Вас навіть можуть викликати в суд, але на це ви повинні відповісти подачею клопотання про те, що термін позовної давності минув, в результаті чого вас однозначно виправдають.

У сучасному світі важко обійтися без допомоги досвідчених юристів - очевидно, звідси й існує на Заході практика мати власного адвоката. Причому не тільки, коли справа доходить до якихось серйозних неприємностей, а для того щоб бути юридично підкованим і знати про всі свої права та обов'язки. Тож радимо не забувати вдаватися до консультацій юристів - і тоді будь-які проблеми виявляться не такими страшними. А вже тим більше телефонний тероризм!

Інга Сангалова

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×