Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %30 %319 %2013 %06:%Дек

Телебачення налаштовує нас на потрібну хвилю

Оцените материал
(2 голосов)
Сучасна цивілізація перебуває на стадії переходу від постіндустріального типу суспільства до інформаційного , що фактично означає безмірне розширення сфери споживання і входження в епоху розваг, де як на війні , у боротьбі за аудиторію всі методи хороші . Тому варто визнати , що герой фільму «Москва сльозам не вірить » , телевізійний оператор , виявився почасти прав , пророкуючи , що стрімкий розвиток телебачення може призвести до зникнення всіх видів мистецтва. На щастя , ні кіно , ні театру, ні газети , ні книги остаточно не зникли , але безумовно втратили свою медійну конкурентоспроможність .
Внаслідок їх депопулярізаціі світ захопила поп культура , і в підсумку одним з головних джерел інформації стало телебачення - «зброя масового ураження ». В силу своєї специфіки це «зброя» є потужним соціальним інститутом і універсальним інструментом впливу на многоміліонной аудиторію , формує соціальні ролі , норми , цінності , конструює моделі суспільства і напрямки його розвитку , а також з легкістю застосовується для інших цілей , наприклад , для створення образу ворога. Сьогодні телеканали насамперед ведуть активну боротьбу за рейтинги , унікальний контент , гроші рекламодавців, і недозволено рідко задаються питанням - телепродукт якої якості вони подають і яка головна комунікативна мета сучасного телебачення : виховання цінностей і формування смаків у глядачів , чи всього-навсього розвага і задоволення їх запитів ?

Перебуваючи в руках медіаолігархов з політичним впливом , одні телеканали звели свою роботу до виконання « держзамовлення » - подачі «правильної » інформації , а інші заради власної вигоди навмисно дурять і добровільно - примусово розважають населення , тим самим відволікаючи його від реальних проблем і загроз. На жаль , говорити про морально- виховних функціях сучасної масового телебачення більше не доводиться. З невеликою часткою інтелектуальних , думаючих глядачів телевізійні мужі абсолютно не вважаються і вважають за краще займатися виготовленням низькопробного невивірених телепродукту « швидкого приготування» , на якому вони сподіваються виховати суспільство масового споживання. Методи розваги аудиторії , яка безвольно залежна від ТБ , давно втратили свою безневинність , перейшли всі допустимі межі і набули інші характеристики , які визначають якість сучасної телевізійної продукції . Телеекрани наповнені жорстокістю , вульгарністю , приниженням людської гідності , образами , нецензурною лайкою і ксенофобією , і це не вважається непристойним , адже рейтинги понад усе. Гонка за отриманням нової дози розваги перетворює інформаційний простір в повний хаос: гострі питання подаються у привабливій обгортці безтурботних веселощів , факти невпинно перекручуються , смисли знецінюються , а такі серйозні поняття як моральність , змістовність , естетика , якість , професіоналізм і зовсім йдуть у небуття . Через нескінченні серіали , розважальні програми та шоу масове телебачення транслює легкі переживання дозвільного життя , таким чином дезорієнтувати і відриваючи народ від реальності , до якої він виявляється абсолютно непідготовлений . При цьому імениті продюсери переконують нас , що вседозволеність у застосуванні розважального підходу на телебаченні продиктована істинними устремліннями самих глядачів , про які давним-давно писали римляни - виявляється , ми досі хочемо « хліба і видовищ » і не бажаємо змінюватися.

Основним принципом єдиного, здавалося б , адекватного вигляду програм , новин , є дивна особливість , яка не передбачає об'єктивність , інформативність або виваженість позицій різних сторін конфлікту. Важливо одне - чим більше негативу , тим краще. Успіх новинного блоку безпосередньо залежить від трансляції максимальної кількості катастроф , скандалів , убивств і нещасть , і при цьому обов'язкового закінчення ефіру на позитивній ноті , наприклад , показі зворушливого відео про кошенят . Внаслідок цих маніпулятивних журналістських процесів закріплюється увагу глядачів , ростуть рейтинги , і відповідно прибуток .

Якщо говорити про висновки , то варто визнати , що шукати правду на ТБ не потрібно . Важливо прийняти той факт , що масове телебачення з його культом задоволень працює на великий бізнес , який володіє певною ціннісної системою і не зацікавлений у вихованні та розвитку свого глядача. Для того щоб просто дивитися телевізор , переробляти величезну кількість інформації , не стаючи жертвою болючою телезавісімості і об'єктом по відточування майстерності впливу на сприйняття , свідомість і психоемоційну сферу , необхідно володіти сильним критичним мисленням , вміти розрізняти істину і відсівати брехню. Тому при включенні телевізора слід позбутися ілюзії контролю і зрозуміти , що насправді не ми налаштовуємо канали , а телебачення налаштовує нас на потрібну хвилю.

Сергей Поддубняк
Юрист, Переклад ЮТК (Юридичні технологи Києва)
Последнее изменение %AM, %30 %329 %2013 %06:%Дек

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×