Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %12 %974 %2015 %22:%Нояб

Про електронну комерцію - головні новації

Оцените материал
(1 Голосовать)
Головне нововведення цього Закону для звичайних підприємств і підприємців - це можливість, з моменту вступу закону (від 3 вересня 2015 N 675-VІІІ) в силу, укладати і виконувати договору ПО ІНТЕРНЕТУ без оформлення договору в паперовій формі з мокрими печатками і підписами.

Про електронну комерцію

(Відомості Верховної Ради (ВВР), 2015, № 45, ст.410)

Цей Закон визначає організаційно-правові засади діяльності у сфері електронної комерції в Україні, встановлює порядок вчинення електронних правочинів із застосуванням інформаційно-телекомунікаційних систем та визначає права і обов’язки учасників відносин у сфері електронної комерції.

Дія цього Закону від 3 вересня 2015 N 675-VІІІ поширюється на угоди між суб'єктами підприємницької діяльності (включаючи угоди з нерезидентами з продажу ними на Україні). Але якщо, наприклад, продавець-фізособа не зареєстрований підприємцем, то норми цього Закону також можуть бути застосовані до угоді, але за умови, коли сторони прямо домовилися про застосування положень цього Закону.

Електронні договори відбуваються шляхом здійснення відповідних пропозицій (оферт), які можуть бути зроблені продавцем (виконавцем, постачальником) шляхом направлення комерційного електронного повідомлення безпосередньо покупцеві, розміщення такої пропозиції на власному сайті, в Інтернеті і т.п.


Договір вважається укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію, відповіді про його прийняття. Така відповідь може бути наданий шляхом відправки покупцем по електронній пошті продавцеві імейлу або заповнення електронного формуляру заяви (форми) на веб-сайті тощо. Форми пропозиції, відповіді на пропозицію нічим не регламентовані і можуть бути в довільному вигляді, тобто на розсуд сторін.

Загалом електронний договір укладатиметься і виконуватиметься в порядку, передбаченому Цивільним та Господарським кодексами України, проте Законом передбачені деякі додаткові вимоги до його змісту та порядку укладення. Істотні умови для договору, що укладається по інтернету в електронному вигляді ті ж, що і для звичайного договору визначені даними кодексами.

Покупець (замовник, споживач) отримує підтвердження здійснення електронної угоди у формі електронного документа, квитанції, товарного або касового чека, квитка, талона чи іншого документа в момент вчинення правочину або в момент виконання продавцем обов'язку передати покупцеві товар (на документі має бути зазначена обов'язково дата здійснення розрахунку). Бажано, тільки, на нашу думку, стежити на наявність на документах, що підтверджують здійснення операції, всіх обов'язкових реквізитів, які встановлені Законом про бухгалтерський облік від 16 липня 1999р. N 996. Документи можуть бути, на нашу думку, в будь-якому електронному форматі (наприклад, файли DOC, XLS, PDF), в сканованому вигляді. Первинний документ в паперовій формі з мокрою підписом і печаткою при електронному правочину не потрібен.

Якщо особа, яка одержала пропозицію укласти електронний договір (оферту), протягом терміну для відповіді не здійснило оплату відповідно до вказаних у пропозиції умов, така пропозиція вважається неприйнятим.

Здійснення оплати відповідно до умов, зазначених у пропозиції укласти електронний договір, без виконання інших умов або без подання всіх відомостей, визначених у такій пропозиції, не можна вважати прийняттям пропозиції укласти електронний договір, а оплата вважається неналежною і підлягає поверненню особі, яка її здійснила.

Електронна форма договору прирівняна до письмовій, а електронні документи (їх паперові копії), пов'язані з електронною угодою, прирівняні до письмових доказів в судовому процесі.

Проте, для отримання електронним договором і електронними документами юридичної сили, вони повинні бути підписані відповідно до Закону.

Закон передбачає чотири способи підписання: 1.- електронний підпис; 2.- електронний цифровий підпис (за умови її використання всіма сторонами угоди і відповідно до вимог Закону «Про електронний цифровий підпис»); 3.- одноразова підпис одноразовим ідентифікатором; 4.- аналог власноручного підпису.

Закон не встановлює будь-яких обмежень щодо укладення електронних угод державними або комунальними підприємствами, за винятком того, що закон не поширюється на договори, що укладаються відповідно до Закону про державні закупівлі.

Терміни зберігання електронних документів відповідають термінам зберігання аналогічних паперових документів, але не менш строку позовної давності.

Для підприємств, що здійснюють ліцензійну діяльність Кабмін у 3-місячний строк з дня набрання чинності Законом повинен затвердити ліцензійні умови здійснення окремих видів господарської діяльності з реалізації товарів, виконання робіт або надання послуг, що підлягають ліцензуванню, з урахуванням особливостей, пов'язаних з дистанційною формою здійснення такої діяльності у сфері електронної комерції.
Закон набув чинності - 30 вересня 2015 року.
Сергій ГОНТАРОВСЬКИЙ
Последнее изменение %PM, %12 %977 %2015 %22:%Нояб

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×