Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %25 %309 %2013 %06:%Нояб

З чим пов'язаний попит на закордонні паспорти

Оцените материал
(1 Голосовать)
На інформаційному порталі «Луганський Радар » опублікували досить цікаву статтю про зростання « попиту» на закордонні паспорти серед частини українців.
Зростання випадків отримання закордонних паспортів спостерігається серед мешканців прикордонної з Росією Луганській області. Що ж впливає на дану несподівану потреба в закордонних паспортах ? Подібного роду активність найчастіше асоціюється з побоюваннями , щодо введення з боку Росії заборони на в'їзд на свою територію за внутрішнім паспортом України . Левова частка жителів прикордонних з РФ сільських районів даній області воліє в якості заробітку сезонну або фронтьерскую міграцію . В основному можна побачити мусування в ЗМІ чисто політичних причин подібного роду побоювань і дій з боку українців. Складно посперечатися , прийдешній Вільнюський саміт і його наслідки найбільш дискусійна тема серед широких верств українського суспільства. Але чомусь не враховується об'єктивна сторона збільшення випадків подачі заявок на отримання закордонних паспортів серед жителів Луганської області.

Необхідно звернути на ситуацію, міграційну ситуацію в даному регіоні України . Згідно з даними Укрстату , цього року безповоротно за межі Луганської області виїхало понад 1 тис. жителів. Тільки за цей рік частка сільського населення області скоротилася більш ніж на 3 тис. осіб. Досить депресивно складається ситуація на ринку праці. Ситуація у сфері зайнятості характеризується тим , що на одну вакансію доводитися шість безробітних. І це без урахування тих фізичних осіб , які підробляють у Росії як сезонних або фронтьерскіх мігрантів.

Вимальовується наступна картина. Не маючи можливості працевлаштуватися за місцем проживання , частина жителів Луганської області змушені шукати кращого життя в інших великих містах і обласних центрах. Інші луганчани вдаються до зовнішньої міграції до сусідніх країн. І мова йде не тільки про сезонної міграції або фронтьерстве в Росії. За чисто об'єктивним соціально- економічних причин , включаючи зростання безробіття серед власних громадян , Росія проводить поступове скорочення експорту іноземної робочої сили. Менш бажаним ставати використання праці не лише українських мігрантів , а й вихідців з країн Центральної Азії , Закавказзя. Досить поширеними в цьому році були операції з виявлення та депортації нелегальних мігрантів незалежно від громадянської належності працівниками Федеральної міграційної служби.

З закордонним паспортом або без , але українським мігрантам все складніше буде знайти прийнятну роботу на території Росії. Причиною тому посилювання з боку Росії міграційного режиму. Який би болючою не була об'єктивна реальність попиту та пропозиції на іноземну робочу силу в Росії , але « луганський прецедент » вказує на перспективу трансформації напрямків міграції , жителів східних областей України . Все говорить про поступову переорієнтацію потоків міграції у бік країн - членів ЄС як альтернативи російському ринку праці . Особливо це стало помітним напередодні Вільнюського саміту , на якому буде вирішено питання про асоціацію та зону вільної торгівлі України та ЄС. І якщо рішення буде позитивним , то наявність закордонного паспорта буде вельми до речі для пошуку роботи на ринку праці в ЄС . Не можна виключати , що зростання попиту на закордонні паспорти серед жителів Луганської області відбувається безпосередньо виходячи з міркувань перспективи пошуку роботи в ЄС.

Микола Гольбін
Експерт проекту Universal Assistance, член міжнародної організації PEOPIL (Pan European Organisation of Personal Injury Lawyers)
, переклад ЮТК (Юридичні технологи Києва)

 
 
Прочитано 1778 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×