Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %11 %849 %2014 %19:%Нояб

Переобладнання і перепланування - скасування дозволу

Оцените материал
(3 голосов)

Суть новини згідно з інформацією прес-служби Мінрегіону в тому, що: "держава скасовує необхідність отримання дозволу на перепланування або переобладнання житлового приміщення".

І додається, що: "немає ніякої потреби людям отримувати дозвіл виконавчого комітету ради на перепланування свого житла, якщо воно не передбачає втручання в несучі конструкції або інженерні мережі".

Звільняючий законопроект вже підготовлений в Мінрегіоні.

Правда про який саме законопроект йде мова не уточнюється.
У Верховній Раді нині зареєстровано два схожих законопроекту з цих питань: 1. уряд Н.Я. Азарова (відкликаний на початку 2014), 2. Народних депутатів С.С. Фабрикант і С.Л. Тігіпко.


Нагадаю, про що по суті мова йде.

Згідно ст. 100 Житлового кодексу України (ЖК): "Переобладнання и перепланування житлового приміщення допускаються ... з Дозволу виконавчого комітету місцевої Заради народніх депутатов"

Формально, за переобладнання без цього "дозволу" навіть передбачена відповідальність.

По-перше, особа зобов'язана все відновити, як воно було. По-друге, особа може бути (а може і не бути) притягнуто до адміністративної відповідальності по ст. 150 Кодексу про адміністративні правопорушення за ніби "самовільне перепланування". Протоколи можуть складати ті особи, кому це доручено виконкомом.
Штраф несерйозний (до трьох неоподатковуваних мінімумів) або взагалі попередження. Для юросіб відповідальність не встановлена. Тому не у всіх населених пунктах робота по залученню таких порушників до відповідальності ведеться активно.

Є нормативний документ, який в загальних рисах говорить про те, що таке перепланування з переобладнанням і з чим їх їдять.


"Перепланування - до елементів перепланування жилих приміщень належати: перенесення и розбирання перегородок, перенесення и влаштування дверних прорізів, улаштування и переустаткування тамбурів, прибудова балконів на Рівні дерло поверхів багатоповерховіх будинків"

"Переобладнання - улаштування в ОКРЕМих квартирах багатоквартірніх будинків індівідуального опалення та Іншого інженерного обладнання, перенесення нагрівальніх, сантехнічних и газових приладів; влаштування і переустаткування туалетів, ванніх кімнат, вентиляційних каналів".

Спираючись на дані положення законів, в деяких населених пунктах були затверджені порядки і правила перепланування приміщень. Хоча закони України не встановлюють порядку одержання даного "дозвільного документа", платності / безоплатності його видачі і т.д. Правду кажучи, ці питання є вкрай суттєвими з точки зору дозвільного законодавства.

Як приклад можна привести нашу столицю:
В інших же населених пунктах до норми ст. 100 ЖК ставилися, як і годиться, як до неробочої і здатною лише ускладнити життя людей. Тому окремих порядків і не прописували.

Є і ще дещо.

Передбачаючи лише видачу дозволу на переобладнання і перепланування, закон абсолютно не передбачив жодного порядку "прийняття" виконаних робіт. А це, мабуть, найбільш важливий момент в питанні перепланування. Регламентування цих питань у рішеннях місцевих рад є "творчістю" і на закон не спирається.

Але проблема не тільки в цьому.

Питання в тому, що значна частина робіт з переобладнання та перепланування будинків і приміщень підпадає під визначення будівельних робіт (будівництва) - реконструкція, реставрація, капітальний ремонт, тому, по-доброму, без дозвільних документів від ДАБК тут не обійтися. Згадаймо хоча б такий вид "перепланування", як облаштування балкона на першому поверсі.

Навіть сам ДАБК на своєму сайті з обережністю у висловлюваннях, не властивою чиновникам і особливо чиновникам-стоітелей, констатує, цитую: "межа между перепланування та реконструкцією чи капітальнім ремонтом очень тонка, закон можна порушіті ненавмісно, через незнання правил перепланування".


ДАБК і до цього прорікав вельми суперечлива думка з приводу питання "перепланування" і чим вона є.

Крім іншого, здійснюючи "перепланування", як про це думає власник приміщення, на виході можна отримати в техпаспорті штамп "самовільно переобладнано, реконструйовано і т.п.", з яким продати приміщення буде непросто. І це незважаючи на формальні положення п. 3.2. Інструкції про інвентаризацію

Переоформлення документів на переплановане (переобладнане) приміщення в реєстраційній службі буде також можливо лише після отримання від інспекції ДАБК необхідних документів.

Задумка Мінрегіону, як може здатися, полягає в тому, щоб замінити що не працює дозвіл (крім тих населених пунктів, де органи самоврядування затвердили сумнівні з т.з. закону місцеві порядки перепланування) новим документом, що подається в ДАБК - якоїсь "декларацією".

  Планується також визначити перелік робіт, які можна робити без отримання дозвільних документів і після закінчення яких об'єкт не вимагатиме введення в експлуатацію.

Залишається не з'ясованим, як буде нова "декларація" співвідноситися з "повідомленням" і "декларацією" про початок будівельних робіт, передбачених містобудівним законодавством.

З урахуванням усього сказаного, терзають невиразні сумніви щодо працездатності та доцільності запропонованих змін.

Не до кінця ясно, навіщо замінювати мертву норму ст. 100 ЖК якимось новим документом на перепланування, який потрібно подавати в ДАБК .........
Артем Рипенко, юрист, переклад ЮТК

Прочитано 2887 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×