Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %03 %030 %2015 %23:%Март

Безпека договірних відносин

Оцените материал
(3 голосов)
Хочу повідати історію з особистої практики. Справа класичної дебіторської заборгованості переросло в крах незахищеною компанії. Але давайте по порядку (всі називання і суми вигадані з метою зручного сприйняття описаної нижче ситуації).

Підприємств «Кактус» (місцезнаходження м.Київ) придбав у підприємства «Зірка» (місцезнаходження м Кривий Ріг) товар на загальну суму 500 000,00 грн. Товар отримано та оплачено своєчасно, про що є відповідні документи.

Необхідно відразу уточнити, наш клієнт підприємство «Кактус».

Здавалося б, які можуть бути проблеми. Проблеми з'явилися, коли в спілкуванні між керівництвом зазначених підприємств виникла особиста неприязнь, і «Зірка» пообіцяла «Кактусу» влаштувати веселе життя.

З моменту поставки та оплати пройшло близько півроку, і «Кактус» поштою отримує повідомлення від господарського суду м.Києва про відкриття справи про стягування заборгованості за вищевказаною контрактом. На цьому здивування клієнта не закінчилося. Позивачем у справі була вказана компанія «Ромашка». Позов з документами клієнт не отримував, відносин з «Ромашка» ніколи ніяких не мав.

На наступний день після отримання позову поштою від виконавця з Кривого Рогу, «Кактус» отримує постанову про накладення арешту на грошові кошти на всіх банківських рахунках. Підстава для накладення арешту - Ухвалу господарського суду м Києва у справі між «Кактус» і «Ромашка». От після останнього листа почалася паніка бо почали дзвонити банки з інформацією про вже накладених арешти. Довелося в терміновому порядку їхати в суд і вивчати матеріали. Виявилося, «Ромашка» це наш новий кредитор за договором зі «Зіркою» про переуступку права вимоги. Іншими словами «Ромашка» це колектор, якому передали право стягувати з нас борг.


Про те, що борг погашений представники «Ромашки» і чути не хочуть. Одночасно з позовом було подано заяву про забезпечення позову у вигляді накладення арештів на грошові кошти «Кактуса». В якості підтвердження про небезпеки не виконання судового рішення «Ромашка» надала місцеву Криворізьку газету, в якій розміщено оголошення про продаж нами всього нашого обладнання і самого підприємства. У нас відразу виникло питання, хто і яким чином розмістив таке оголошення. Незважаючи на численні запити, Криворізька газета ніякої інформації не дала. Припускаємо, що така схема була спеціально запущена, з цілю накласти арешт на нас, тобто забезпечити позов. Друге питання, чому саме Криворізький виконавець взявся за виконання Ухвали, накладення арешту. Як пояснив представник «Ромашки» в суді - тому що рахунок відкритий в Криворізькому банку. Абсурд цілковитий !!!

В результаті нам було необхідно в терміновому порядку оскаржити дії виконавця, ухвалу суду про забезпечення позову, і взагалі ламати всю позицію «Ромашки». Всі скарги були запущені. Єдина проблема це час, поки документ розпишуть, поки призначати до розгляду, поки розглянуть, а потім виконають.

На все у нас пішло близько 1,5 місяця. А за цей термін «Кактус» не маючи доступу до своїх розрахункових рахунках втратив половину підрядників і замовників - бо першим платити нічого - робота зупинилася, а по друге - пропущені терміни виконання замовлень. Крім того, почалися проблеми з прокуратурою і податковою. Співробітники не бажають розуміти ситуацію і не отримуючи зарплату - звернулися в прокуратуру. Податківців зацікавило питання по несплаті податків.

Звичайно потім, через 1,5 місяці, все було вирішено. Суд ми виграли. Представники «Ромашки» розводили руками, мовляв ми не знали що всі розрахунки зі «Зіркою» проведені. Також не знайшли крайнього, хто розмістив оголошення в Криворізькій газеті. Дії виконавця визнані незаконними, в результаті внутрішнього розслідування його позбавили премії (да уж «дуже» серйозне покарання). Всі арешти зняті.

«Ромашка» відправлена до «Зірці» (за рекомендацією судді) з метою з'ясування причин передачі неіснуючого боргу. Але надалі усього вищеописаного, «Кактус» з боргами за прострочені податки і зарплату, енну кількість перевірок, втрата клієнтів, і відсутність будь-якої перспективи.

Моя думка, вся описана схема можлива була тільки у разі явної домовленості «Зірки» і «Ромашки», а також без «домовленостей» із суддею і виконавцем ну ніяк не обійшлося.

Висновок: панове, ведіть бізнес коректно, а також ставте елементарні рівні захисту. Прикладом такої може бути просте «дроблення» бізнесу, а саме створення кількох юридичних осіб. У такому випадку, при проблемі на одному підприємстві, ви будете впевнені, що є запасний (підстрахувати) варіант перенаправлення грошових ресурсів на інші.

Іван Краснов
юрист, переклад ЮТК


Прочитано 1227 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×