Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %19 %599 %2017 %13:%Апр

Порядок проведення державної реєстрації. Порівняльне право

Оцените материал
(1 Голосовать)
До прийому документів на державну реєстрацію угоди реєстратор (або інший працівник реєструючого органу, уповноважений вести прийом документів) повинен з'ясувати у особи, яка розпоряджається майном (продавця, які обмінюються, дарувальника, одержувача ренти, заставодавця, орендодавця і ін.), Наявність державної реєстрації в Єдиному державному реєстрі його раніше виниклого права.
При відсутності такої реєстрації (підтвердженої Свідоцтвом про державну реєстрацію, про який говорилося вище) реєстратор повинен повідомити про необхідність її здійснення до державної реєстрації угоди відповідно до п. 2 ст. 6 і п. 2. ст. 13 Закону про державну реєстрацію прав. Перед реєстрацією права, що купується не за договором (успадкування, рішення суду, нове будівництво, виплата паю в ЖБК, ДСК), перереєстрації раніше виниклого права не вимагається.

Юридична допомога. Надійно та професійно!


Порядок подачі заяв встановлений ст. 16 Закону про державну реєстрацію прав. Якщо договір укладений в простій письмовій формі, то для його реєстрації потрібна подача заяви усіма сторонами угоди. Якщо реєстрації також підлягає і перехід права на підставі виконаної угоди, то покупець подає заяву про реєстрацію свого права, а продавець - заява про реєстрацію переходу права до покупця, вказуючи на виконання зобов'язань, необхідних для відчуження нерухомості. Втім, якщо договір передбачає перехід права відразу після укладення договору, то допускається одночасна прохання про реєстрацію договору та переходу права від імені правоотчуждателя і про реєстрацію договору та права від правонабувача.

Якщо договір посвідчений нотаріально, то реєстрація угоди може бути здійснена і за заявою одного боку. Але подача заяви тільки однієї зі сторін зовсім не означає, що в іншої сторони немає необхідності з'явитися на державну реєстрацію. По-перше, як уже говорилося, до реєстрації договір не вважається укладеним, а право - перейшов до набувача; по-друге, відчужувач нерухомості повинен подати до установи юстиції оригінал правовстановлюючого документа і Свідоцтво про реєстрацію свого права; по-третє, обидві сторони повинні після укладення угоди мати на руках власні екземпляри договорів з відміткою про державну реєстрацію (для підтвердження своїх прав і обов'язків за договором, термінів і способів сплати, судового захисту, для підтвердження в податковій декларації сум, сплачених або отриманих по договору, та ін.). У явці на державну реєстрацію зацікавлені обидві сторони, особливо по оплатним операцій.

Заява про реєстрацію свого виниклого права подає набувач (покупець, обдаровуваний, платник ренти та ін.). Але ми вже відзначали, що в разі купівлі-продажу реєстрації підлягає перехід права: припинення права продавця та виникнення права покупця. А в угодах з відкладеним виконанням (купівля-продаж в кредит з розстрочкою платежу, оренда з викупом, дарування в майбутньому, найм-продаж) визначити момент переходу права власності до набувача можливе лише на підставі заяви відчужувача. Продавець повинен також подати заяву про реєстрацію переходу права до покупця, особливо якщо гроші сплачені, а передавальний акт складений в простій письмовій формі після реєстрації угоди. Як і в разі укладення угоди у простій письмовій формі, при нотаріальному оформленні угоди заяву про реєстрацію переходу права повинні подати обидві сторони.

Не можна не брати до уваги проблему криміналізації ринку нерухомості. Юридична формулювання вимагає, щоб для укладення угоди сторони були правоздатність. Це означає, що на момент державної реєстрації обидві сторони повинні бути живі. Особливий статус встановлений для довічної ренти та довічного утримання з коштом.

Пункт 3 ст.
596 ГК РФ говорить, що договір, який встановлює довічну ренту на користь громадянина, який помер до моменту укладення договору, мізерний. Договори ренти та довічного утримання з утриманням підлягають обов'язковому нотаріальному посвідченню. Якщо одержувач ренти не доживає до реєстрації договору, установи юстиції не повинні реєструвати такі договори (і право власності платника ренти) в силу прямої вказівки закону. Тому ст. 16 Закону про державну реєстрацію прав, встановлюючи тільки порядок державної реєстрації відповідно до ГК РФ (п. 6 ст. 131), не повинна суперечити положенням Кодексу та перешкоджати перевірці установами юстиції законності операцій з нерухомістю.

Прийом документів, необхідних для державної реєстрації, проводиться в наступній послідовності.

1. Перевірка особистості заявників (правовласників), а якщо вони представляють інтереси інших громадян або юридичних осіб, то перевіряються і їх повноваження.

2. Перевірка поданих документів на відповідність вимогам ст. 18 Закону про державну реєстрацію прав. У правовстановлювальному документі (який є підставою для реєстрації права і буде зазначений у Свідоцтві про державну реєстрацію) повинні міститися: а) опис нерухомого майна: найменування та призначення нерухомості (будівля, споруда, квартира, будинок, земельну ділянку та ін.), Адреса, площа та інші характеристики нерухомості; б) повне найменування правовласника - для юридичної особи (включаючи організаційно-правову форму) та прізвище, ім'я, по батькові та місце проживання - для громадян; в) вид реєстрованого права (власність, довічне успадковане володіння, постійне (безстрокове) користування і ін.). Перевіряється також належне оформлення документів: нотаріальне посвідчення в встановлених законом випадках, підписи посадових осіб, скріплення печаткою; посвідчення технічних паспортів організаціями БТІ, а планів земельних ділянок - організаціями кадастрового обліку земельних ділянок. У документах не повинно бути підчисток, приписок, необумовлені виправлень, пошкоджень, що не дозволяють однозначно тлумачити їх зміст, інакше це може спричинити відмову в їх прийомі для реєстрації.

3. Перевірка наявності оригіналів та копій документів. Відповідно до п. 5 ст. 18 Закону про державну реєстрацію прав всі документи, необхідні для реєстрації, подаються не менш ніж у двох примірниках, один з яких повинен бути оригіналом. (Винятком є акти органів державної влади і місцевого самоврядування, наприклад постанови, рішення або розпорядження глав адміністрацій, комітетів тощо., Так як оригінал такого документа існує в єдиному екземплярі, підписаному керівником, а громадянам і організаціям видаються копії, завірені канцелярією, управлінням справами або протокольним відділом відповідного органу.) Пояснимо порядок подання деяких документів.

Згідно п. 9 Методичних рекомендацій щодо вчинення окремих видів нотаріальних дій нотаріусами Російської Федерації, затверджених Наказом Міністерства юстиції Російської Федерації від 15 березня 2000 р N 91, не залишають у справах нотаріуса оригінали правовстановлюючих та інших документів, необхідних для державної реєстрації, а також документів , що підтверджують реєстрацію права на майно.

Оригінали правовстановлюючих документів на майно, що відчужується житлове приміщення і свідоцтва про державну реєстрацію його права повинні бути повернуті нотаріусом продавцю. При цьому на них робиться відмітка нотаріусом про вчинення ним відповідного нотаріальної дії щодо даного нерухомого майна, скріплена його підписом з додатком друку. Також повинні бути повернуті нотаріусом оригінали інших необхідних для реєстрації документів: дозволів органів опіки та піклування на продаж приміщень, в яких проживають або власниками яких є неповнолітні, згод подружжя на продаж спільно нажитого майна або його придбання, довідок паспортних столів про осіб, що проживають в продається житловому приміщенні, та ін.

Оригінал правовстановлюючого документа продавця, а також свідоцтва про державну реєстрацію його права видаються в установу юстиції при реєстрації договору купівлі-продажу та переходу права власності. Однак ці документи не вилучаються і після реєстрації повинні бути повернуті продавцю. Установа юстиції робить на них відмітку про припинення права продавця.

Прочитано 926 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×