Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %25 %389 %2017 %08:%Май

Проблеми, що виникають при придбанні житла в споруджуваних будинках РФ

Оцените материал
(1 Голосовать)
Квартири в новобудовах користуються особливою популярністю сьогодні. І не дивно, адже в новобудовах житло коштує нижче, ніж аналогічне йому на вторинному ринку.

Які ж проблеми можуть виникнути при придбанні житла в споруджуваних будинках:

1. Найбільш частою проблемою при покупці таких квартир є зрив термінів здачі об'єкта. Заселення будинку затягується, часом, як мінімум на півроку, а то більший термін. Причини цього буваю різні, в тому числі пов'язані з проблемами фінансування (фінансова криза, неграмотна фінансово-господарська діяльність) і неналежним виконанням зобов'язань контрагентами (підрядними організаціями) забудовника;

2. Так само актуальна проблема виникнення у учасників будівництва майнових (фінансових) ризиків на етапі будівництва будинку, пов'язана з можливим банкрутством забудовника.

3. Придбання житла в будинку, що будується шляхом вступу в члени ЖБК є законним способом, проте ця схема має значні мінуси:

- договори не підлягають державній реєстрації, тобто є ризик «подвійного продажу» квартири кільком пайовикам.

- фінансові ризики: можлива зміна розміру членських внесків, цільових внесків, введення додаткових внесків, внесків на покриття збитків ЖБК, частину коштів пайовика не підлягає поверненню навіть при розірванні договору кооперативом.
- відсутність відповідальності ЖБК перед пайовиками за порушення термінів будівництва, якості будівництва, наявність дозвільної документації і т.д.

- пайовик не є споживачем відповідно до ФЗ РФ від 07.02.92 р N 2300-I «Законом про захист прав споживачів».

- відсутність адміністративної відповідальності ЖБК та посадових осіб ЖБК.

4. Сьогодні багато банків пропонують іпотечні кредити на придбання житла в споруджуваних будинках. Однак, отримання іпотечного кредиту на житло в споруджуваному будинку, істотно відрізняється, як за процедурою, так і за умовами надання звичайного іпотечного кредиту.

При наданні банку в заставу вже наявного об'єкта нерухомого майна проблем з отриманням кредиту не виникає, так як в цьому випадку банку вже не потрібно перевіряти здатність забудовника виконати свої зобов'язання перед вами. В цьому випадку, більшість банків готові надавати кредити за стандартними іпотечними програмами.

У тому випадку, якщо клієнт бажає придбати нерухомість, що будується і надати її в якості застави, банк вимагає надання додаткових документів, що стосуються об'єкта будівництва. До них зазвичай відносяться:

- дозвіл на будівництво;

- проектна декларація;

- установчі документи забудовника;

- документи, що підтверджують право власності (оренди) на земельну ділянку, на якій ведеться будівництво;
- договір участі в пайовому будівництві;

Крім того, в цьому випадку банки зазвичай вимагають додаткових гарантій забезпечення зобов'язань, таких як залучення поручителів.

Зазвичай у банків є перелік «акредитованих» ними забудовників, для придбання житла у яких вони видають іпотечні кредити на покупку нерухомості. Так само, банки охоче видають іпотеку на покупку квартир в новобудовах, замовниками або інвесторами будівництва яких, є державні компанії або органи державної (муніципальної влади).

У висновку хотілося б відзначити, що придбання квартири на підставі договору пайової участі в будівництві є найкращою гарантією прав покупця. Основні переваги «долёвкі»:

1. Обов'язкова реєстрація договорів. Нерухомість, придбана за зареєстрованим договором участі в пайовому будівництві, не може бути продана одночасно кільком покупцям. Переуступка прав на недобудовані квартири
здійснюється на підставі договору переуступки прав вимоги за договором пайової участі, так само підлягає реєстрації.

2. Неможливість односторонньої зміни ціни на квартиру забудовником.

3. Відповідальність забудовника перед «пайовиком» чітко обумовлена законом, включаючи права пайовика на повернення грошових коштів, відшкодування збитків, стягнення неустойки, усунення недоробок, в тому числі в разі порушення термінів або якості будівництва.

4. Пайовик є споживачем відповідно ФЗ РФ від 07.02.92 р N 2300-I «Законом про захист прав споживачів»

5. Адміністративна відповідальність забудовників та посадових осіб забудовника за порушення 214-ФЗ.

6. Гарантії пайовиків, забудовники яких почали процедуру банкрутства, заставу майна на користь пайовиків; особливий порядок банкрутства забудовників, введений ФЗ РФ від 12.07.2011 р N 210-ФЗ «Про внесення змін до Федерального закону" Про неспроможність (банкрутство) "набув чинності 15 липня 2011 року.

Иван Черновой, Тюмень
Прочитано 1157 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×