Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %13 %507 %2017 %11:%Сен

Захист права інтелектуальної власності на фотографію

Оцените материал
(1 Голосовать)
Останнім часом, з розвитком популярності таких платформ як Instagram, Facebook і інших майданчиків, де можна показати який ти успішний і щаслива людина, кожен третій, маючи непоганий iPhone або професійний фотоапарат, люто бореться за високе звання «професійного» фотографа, прагнучи потрапити в тренд.

Завзятість і труд часто бере верх і багато знімків в Instagram від самоучок зможе повторити не кожен майстер. Такі роботи привертають увагу, а отже, і інтернет- «піратів»

Захист права інтелектуальної власності на фотографію

Якщо Ви всерйоз і надовго вирішили вибрати шлях фотографа або гарненько вкоренилися в цій сфері діяльності, то непогано було б розібратися в деяких «складних юридичних нюансах».


Ні для кого не секрет, що фотографія є частиною мистецтва, і слідчо - об'єктом авторського права. Авторське право регулюється Законом України «Про авторське право і суміжні права», Цивільним кодексом України, а також іншими нормативно-правовими актами України. Щоб не мучити вас всій проблематикою цієї юридичної теми, я постараюся донести загальну і найнеобхіднішу інформацію, в якій, як на мене, потребує кожен фотограф.


Так, що ж повинен знати фотограф про те, як захистити свої права на свої ж фотографії?

Захист права інтелектуальної власності на фотографію


Не буду повторювати, що фотографія є результатом творчої діяльності людини, права на яку підлягають державному захисту. Але ось тут якраз і з'являється найцікавіше: як же захистити ці свої права?


Не дивлячись на те, що правова охорона об'єктів авторського права, в тому числі фотографій, надається з моменту їх створення або публікації незалежно від державної реєстрації прав на них, в майбутньому можуть виникнути деякі труднощі або проблеми з доведенням, що саме ви є автором тієї чи іншої фотографії. В результаті чого, недобросовісні користувачі можуть «привласнити» собі авторство тієї чи іншої фотографії, а також використовувати її в комерційних цілях, заробляючи при цьому вельми непогані гроші, а вас залишивши за бортом цього веселого корабля.

Захист права інтелектуальної власності на фотографію


Дуже круто буде, коли у вас є вихідні фотографії. Тоді вирішити цю проблему буде важко, але цілком реально. Але давайте уявимо, що ви втратили вихідні або з яких-небудь причин ці вихідні стали для вас недоступними. В такому випадку довести авторство буде дуже і дуже нелегко, враховуючи систему правосуддя в Україні.


Щоб такій ситуації не сталося, ми рекомендуємо вам після створення вашого шедевра негайно бігти до фахівців і реєструвати авторські права на нього. І вже через 2 місяці у вас з'явитися гарне свідоцтво про реєстрацію авторського права на фотографію. До речі, з червня 2017 року державним органом, який здійснює реєстрацію авторського права, є не Державна служба інтелектуальної власності, а Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.


І ще раз - все-таки постарайтеся зберегти вихідні, це буде для вас додатковою гарантією.


Продовжуючи нашу тему, необхідно відзначити, що реєстрація авторського права є не єдиним способом захисту ваших прав. Існують і інші вельми дієві і ефективні способи.

Яскравим прикладом може послужити публікація або оприлюднення фотографії з використанням знака охорони (Copyright - ©) cо всіма необхідними реквізитами. Використання даного способу забезпечить вам підтвердження дати виникнення ваших прав і вашого авторства.

Захист права інтелектуальної власності на фотографію



Також шановним фотографам не варто забувати, що будь-які замовлення на створення фотографій варто здійснювати виключно в правовому полі на підставі договору. Цим договором ви зможете захистити і залишити за собою всі виключні майнові права, передавши замовнику у власність всього лише матеріальний об'єкт - зображення. Такий хід забезпечить вам можливість використовувати створені вами на замовлення фотографії в комерційних чи інших цілях.

Проте, вам варто бути обережним. Іноді, замовники, користуючись юридичною неграмотністю автора, пропонують йому свій варіант Договору, відповідно до якого останній відчужує всі свої майнові права замовнику. У таких випадках варто звернути особливу увагу на всі положення Договору, що стосуються правового статусу інтелектуальної власності.

Захистимо права інтелектуальної власності
магістр права, юрист Ігор Кізіма
Юридичні послуги Київ та Київська область
Тел .: (063) 539-42-13, (096) 545-40-33, (095) 573-20-30
E-mail: utk2012 А bigmir.net, skype: k0965454033



Турбуючись про захист своїх прав, необхідно також дотримуватися права і інших осіб. Особливо це стає актуально, коли на фотокартці зображений інший чоловік. В такому випадку важливим для автора фотографії буде отримати письмову згоду цієї людини, щоб надалі не виникло проблем з використанням даної фотографії.


Цікаво те, що якщо фотограф оплатить моделі послуги позування, така фотографія може бути публічно показана, відтворена або поширеною без згоди моделі. Хорошою порадою в даній ситуації стане - документування факту передачі грошей моделі.

Владислав Белоцкий
Managing Partner in Belotsky Pukalo, переклад на українську - ЮТК

Прочитано 1369 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×