Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %30 %701 %2018 %15:%Июнь

Відтворення музики в громадських місцях (для ПП). Авторські і суміжні права

Оцените материал
(1 Голосовать)
недавно нам прислали лист з Української ліги авторських і суміжних прав, у листі йдеться про те, що у них є інформація, мовляв ми (маленьке кафе) програємо твори не маючи на те ліцензії і якщо ми протягом 10 днів не укладемо з ними договір, на відрахування 1% від доходу (якого саме, валового або чистого - не сказано), вони подадуть на нас до суду. Все б в принципі і зрозуміло, але якимось чином, за нашою інформацією, начебто ні до яких інших кафе і ресторанах вони не зверталися і відповідно вони це не платять.


Власне я бачу кілька можливих рішень цієї проблеми, але мене цікавить які з них підійдуть і до нас не буде ніхто мати претензій:
1. Прибрати музику начисто (тобто будь-які пристрої відтворення)
2. Укласти з ними контракт.
3. Укласти контракт з українською лігою звукозаписних компаній (це ніби різні організації?).
4. Програвати музику строго ліцензовану під Creative Commons / народним надбанням.

Який з цих методів є законним і позбавить нас від цієї проблеми? І взагалі, може бути є ще якісь рішення даної проблеми? Мене особисто дивує те, що вони начебто ні до кого іншому не приставали, заклад наше майже у збиток працює.

- Шановний Іване. Будь-яке кафе (навіть найменше), яке використовує музику в своїй комерційній діяльності, зобов'язана (згідно ЗУ "Про авторське право і суміжні права") сплатити в уповноважену організацію колективного управління винагороду автору, виконавцю і виробнику фонограм за використання об'єктів авторського права і суміжних прав . Так як у вас немає договору на таке використання (т.зв. публічне виконання), то правовласники, муз. твори яких ви використовуєте для створення приємної атмосфери в кафе, може бути переглянуте судом за незаконне використання їх інтелектуальної власності.

Згідно із законом всі підприємства (в основному це ресторанний бізнес, сфера торгівлі, послуг) нараховують роялті в ОКУ за публічне виконання. Тому ви не перше і не останнє заклад, який стикається з цим. Згідно з угодою з УЛАСПом ви платите 1% за використання об'єктів авторських прав і 1% - суміжних прав, або укладаєте договір на фіксовану ставку. Роялті можна відносити на валові витрати підприємства.

- За бажанням ви маєте право укласти договір на виплату роялті або з організацією "Українська ліга авторських і суміжних прав" (збирає за авторські і суміжні права), або з "Українською Лігою Музичних Прав" (суміжні права) + Українським агентством авторських і суміжних прав (авторські права).

- А якщо в ресторані або кафе включений телевізор і транслюється музичний канал або ж мультики або фільми ??? (у нас воля кабель) Чи потрібно укладати договір?

- Доброго дня! Якщо у вас транслюється муз. канал або фільми, то в будь-якому випадку платити потрібно. Це також є публічним виконанням, тобто доведенням до загального відома за допомогою будь-яких технічних засобів, пристроїв чи процесів. Оператор "Воля кабель" не надає право на використання фонограм / відеограм в комерційній діяльності ... тобто. публічне виконання.
- Дякую за відповіді. Але все ж чи можемо ми вирішити цю ситуацію змінив радіо на музику під Creative Commons? Зрозуміло ми б надали і назви треків і виконавців (наприклад Mindthings) і саму ліцензію.

Мене просто цікавить тактика цих людей, вони просто хочуть як то кажуть "зрубати бабла" або дійсно хотіли б припинити використання інтелектуальної власності без оплати?

- Ви можете використовувати будь-яку музику, але з виплатою винагороди автору, виконавцю і виробнику фонограми. Радіо займається публічним мовленням (за що і платить правовласнику) і не надає право на публічне виконання. Збирає роялті за таке виконання, наприклад, "Українська Ліга Музичних Прав", яка згідно із законом зобов'язана знайти правовласника і віддати йому винагороду. Повірте, не було такого випадку, щоб правовласник відмовлявся від роялті. Щодо "зрубати бабла" - це ж не 90-е ... Є узаконені організації колективного управління, кіт. підкоряються Департаменту інтелектуальної власності та у яких є свідоцтво, видане державою, на здійснення такої діяльності.

- Перш ніж відповісти що-небудь, пропоную ознайомитися із судовою практикою по даній категорії справ.
Загалом деякі відповіді:
- можна використовувати музику без виплати кому-небудь винагороди тільки в одному випадку (ну пов звичайно мова йде про законне використання) - термін охорони авторських прав пройшов (все життя автора і 70 років після смерті, справедливість з термінами є варіанти і все залежить від дати смерті автора), а так же термін охорони суміжних прав теж пройшов (50 років з дати публікації фонограми);
- можна вимкнути музику і не бути нікому належним (підписати договір з уповноваженою ОКУ (далі - УОКУ) до початку використання музики ... це написано в постанові КМУ №71
Прочитано 1225 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×