Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %19 %568 %2014 %12:%Окт

Пеня за аліменти

Оцените материал
(7 голосов)
Багато розлучених пар, вчасно не подбали про складання шлюбного договору, досить-таки часто страждають при виплаті або одержанні аліментів - або виявляються помилки державних виконавців у розрахунку розміру аліментних виплат, присуджених в процентному співвідношенні від загального доходу боржника, або просто на невизначений час затримується виплата аліментів боржником і не вміють правильно розрахувати розмір пені по аліментах, що не були виплачені вчасно.
Порядок стягнення аліментів, їх розмір і всі питання, пов'язані із заборгованістю коротко розглядаються в Законі України «Про виконавче провадження» та в положеннях Сімейного кодексу України. На даний час, розмір заборгованості по аліментах визначається державними виконавцями за місцем виконання рішення в тому порядку, який передбачений сімейним законодавством нашої країни.

Як показує аналіз судової практики, позови про заборгованість по аліментних виплат є дуже поширеними, але не завжди правильно позивачем проводиться розрахунок пені. Сьогодні не існує єдиної формули, за якою можна розрахувати розмір такої пені. Як прийнято, підставою для подачі такого позову є ст.196 СК України, в якій вказується, що кожен день прострочення виплати аліментів повинен обкладатися пенею в розмірі 1% від суми боргу. Виплата аліментних платежів має здійснюватися щомісяця, так як ця категорія носить систематичний характер.

Але насправді, нарахування пені теж відрізняється своїми особливостями, які пов'язані з правилами виконання судових рішень і вимагає допомоги професіонала. Наприклад, ст.74 ЗУ «Про виконавче провадження» накладає обов'язок щодо здійснення розрахунку заборгованості аліментних виплат на державних виконавців. Саме державний виконавець зобов'язаний визначати загальну суму заборгованості та строки щодо її погашення. Будемо відверті, не завжди державні виконавці нараховують ту саму заборгованість по аліментах правильно чи так, як хотілося б окремим зацікавленим особам. Тут завжди на допомогу може прийти адвокат, який обізнаний в сімейному праві і вміє правильно, грамотно розрахувати заборгованість і перевірити свої розрахунки з тими, що надав державний виконавець.

Слід зауважити, що при визначенні розміру боргу по аліментах для боржників, які не мали постійної роботи до 2011 року, виконавцю доводиться враховувати розмір середнього заробітку працівників відповідної професії для конкретного регіону країни. Якщо у боржника відсутнє кваліфікація, то враховується усереднена зарплата для некваліфікованих працівників в даному регіоні.

Аналіз юридичного провадження показує, що щодня на столи до юристів лягають десятки справ по нарахуванню, стягненню аліментів або сплаті пені. Наше законодавство передбачає, що у разі прострочення сплати аліментів, на боржника накладається неустойка, в кожному конкретному випадку пеня або штраф. Штраф є чітко фіксованою сумою грошових коштів, яку боржник буде зобов'язаний сплатити за порушення. Пеня ж нараховується в процентному співвідношенні від загального обсягу боргу і збільшується з кожним днем прострочення платежу.

Розрахунок пені по заборгованості за аліменти цілком і повністю лягає на державних виконавців. Ігнорування цього правила може призвести до того, що пеня не буде стягнена з боржника. У постанові ВСУ від 12.12.2007 року вказується, що апеляційний суд не може встановити, чи був боржник ознайомлений із заборгованістю за розрахунками і кінцевим терміном його погашення, адже саме з цієї дати починається нарахування пені. Тобто, по факту, виконавець повинен не тільки провести розрахунок по простроченні платежу по аліментах, а й повідомити боржника про правопорушення. Це часто буває важко, особливо якщо боржник цілеспрямовано ухиляється від виплати аліментів або найняв грамотного адвоката, щоб той затягнув процес до нескінченності.

 

Пеня по аліментах нараховується тільки після факту повідомлення боржника

Перш ніж подати в суд позов про стягнення пені за прострочені виплати аліментів, слід звернутися до  адвоката абона юридичну консультацію, а тільки після цього йти до державного виконавця з письмовою заявою, в якій потрібно попросити розрахувати суму пені по заборгованості. Також копію листа і розрахунок заборгованості разом з іншими документами слід відправити боржнику цінним листом або вручити особисто. Тільки після факту повідомлення боржника про початок процесу стягнення з нього заборгованості по аліментах та пені за несвоєчасні платежі можна почати кримінальне провадження.

Звичайно, в судовому процесі братимуть обидві сторони справи: позивач і відповідач - платника аліментів. Але, з підготовкою і поданням позовної заяви про стягнення пені за невчасно сплачені аліменти цей непростий процес не закінчиться. Суд, за клопотанням або запереченням відповідача або його представника, обов'язково розгляне матеріальний стан боржника і в підсумку може винести рішення про відстрочення виплати, або відсторонити боржника від сплати заборгованості в частковому об'ємі або повністю. Але при цьому, розмір аліментів не може бути встановлений в меншій сумі, ніж це прописано в положеннях Сімейного кодексу України.

Враховуючи весь обсяг роботи і його складність, тільки досвідченні юристи можуть провести аналіз всіх норм законодавства України та вказати виконавцю на невідповідність його роботи чинному законодавству, а також грамотно підрахувати розмір пені по аліментах, скласти позовну заяву та представити інтереси в суді .

Світлана Приймак, юрист, переклад ЮТК

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×