Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %25 %511 %2015 %11:%Нояб

Ліквідація прогалин у законах щодо ТОВ (товариств з обмеженою відповідальністю)

Оцените материал
(1 Голосовать)

Народному депутату України

Вами запропонований на розгляд Верховної Ради України законопроект 2757 від 29.04.2015 року «про внесення змін до статті 60 Закону України "Про господарські товариства" (щодо зменшення кворуму загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю).

 

Питання 1. Згідно цього законопроекту пропонується внести зміни до частини другої статті 60 Закону України «Про господарські товариства», а саме: зменшити кількість присутніх учасників товариства з обмеженою відповідальністю, для визнання загальних зборів цих товариств повноважними, з 60% до більш ніж 50% відсотків голосів.

Хочу зауважити, що це не є доречним у всіх випадках, так як дане положення буде використовуватися для протиправного захвату бізнесу у учасників, що володіють частками меншими за 50%.

Наприклад, моя ситуація: батько й син у сукупності володіють 51% статутного фонду. Я – 49%. В разі якщо даний законопроект буду прийнято у такій редакції, то батько і син (ТОВ «Вимпел-СС») без проблем позбавлять мене участі у товаристві (про що вже давно мріють і вчиняють протиправні дії й щодо мене, й щодо майна товариства).

Відтак такий закон порушуватиме права участі у товаристві не лише мої, а й багатьох інших громадян України – учасників товариства.

Питання 2. На превеликий жаль, до цього часу, ніхто так і не нагодився вирішити інші проблеми та питання, які місить у собі така організаційно-правова фотма як ТОВ (товариства з обмеженою відповідальністю). Для прикладу, якщо у ТОВ два учасника, кожен з яких має по 50%, один з яких є директором і узурпує повністю діяльність товариства у власних інтересах або навіть якщо директор найнята особа, то тоді директор може у змові з одним з учасників узурпувати діяльність товариства і прибутки. Такі випадки з практики непоодинокі.

Або як створити контрольно-ревізійну комісію з трьох учасників товариства, якщо учасниками товариства є лише 2 особи. А якщо 3 особи, то створити таку комісію теж неможливо. Як тоді запроваджувати контроль за діяльністю учасників?

І саме головне, як учаснику товариства з 49% (це мій випадок) вплинути на учасників (батька й сина), у яких у сукупності 51%. На практиці вони витворяють практично що завгодно. При цьому прибутки від товариства привласнюють собі. Навіть державі вони ці прибутки не показують.

Я як учасник позбавлений вплинути на зазначену ситуацію. Корупційні правоохоронні органи, які в них отримують хабарі, нічого з цією ситуацією зробити не бажають.

Тут я звертаю увагу, що в подібній ситуації опинилося дуже багато учасників ТОВ.


В зв’язку з цим є пропозиція внести зміни до законодавства, яке би вирішувало цю проблему.

Для прикладу можна встановити правило, згідно якого якщо загальні збори товариства з обмеженою відповідальністю не відбуваються протягом більше трьох років, то за заявою, позовом одного з учасників такого товариства товариство може бути ліквідоване, а майно товариства поділене між учасниками за виключенням всіх обов’язкових платежів до державних фондів і т.п.

Аргументування такого підходу дуже просте. ТОВ як юридична особа набуває правоздатності через діяльність своїх органів. Основними органами у ТОВ є загальні збори та директор. А відтак товариство не володіє повною цивільною дієздатністю.

При цьому, звісно учасник у судовому процесі має довести що подальше існування товариства порушує його права та суперечить охоронюваним законом інтересам. Тобто, це якраз моя ситуація, коли робота товариства с таким складом учасників неможлива, а два учасники-родичі, використовуючи прогалини законодавства, бажають просто викинути мене з товариства ні з чим.

Враховуючи вказане та керуючись ЗУ «Про звернення громадян» відповідно до Ваших повноважень як народного депутата України:

 

ПРОШУ:

 

- при розгляді законопроекту 2757 від 29.04.2015 року «про внесення змін до статті 60 Закону України "Про господарські товариства" (щодо зменшення кворуму загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю) врахувати ту обставину, що зменшення кворуму для всіх, без виключення товариств, матиме наслідком протиправне позбавлення учасників товариства своїх часток у статутних фондах товариства, якщо їхня частка є меншою ніж 50%. І ця обставина особливо несправедлива для учасника, який володіє 49% ТОВ «Вимпел СС", і якого учасники-родичі з 51% із задоволенням позбавлять участі у товаристві;

- подати законопроект до Верховної Ради України, яким встановити правило, згідно якого якщо загальні збори товариства з обмеженою відповідальністю не відбуваються протягом більше трьох років, то за позовом одного з учасників таке товариство може бути ліквідоване в разі встановлення судом обставин, що свідчать про недоцільність подальшого існування товариства та порушення прав та законних інтересів учасників;

- відповідь на два питання піднятих у цій заяві надати письмово поштою.

 

                       ____._____.2015                                                                      Кізіма І.В.

 

 

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×