Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %24 %470 %2016 %10:%Апр

Позовна заява про скасування розпорядження та зобов’язання вчинити певні дії в адміністративному суді

Оцените материал
(6 голосов)

Цей позов цікавий тим, що дає можливість, за певних обставин справи, зобов"язати місцевий орган влади прийняти конкретне визначене рішення, без дії дискреційних повноважень.

Тих повноважень, рішення по яких певний оргавн влади, місцевого самоврядування має можливість приймати на власний розсуд. Тобто обирати з кількох можливих варіантів самостійно і судом його до вибору певного варіанту зобов"язати не має можливості.

Цю заяву робив я для ТОВ «ПОРОМНА ПЕРЕПРАВА «ОРЛОВКА-ІСАКЧА», яка намагається побудувати паромну переправу через р.Дунай. Окрім того, мною розроблено юридичну технологію (комплекс дій) спрямованих на комплексний, системний підхід до вирішення завнання ТОВ «ПОРОМНА ПЕРЕПРАВА «ОРЛОВКА- ІСАКЧА», про що буде далі.

Якщо у вас виникла аналогічна проблема - звертайтеся до юриста, магістра права Ігоря КІЗІМА
Тел .: (063) 539-42-13, (096) 545-40-33, (095) 573-20-30
skype: k0965454033

.....................................................................................................
№ 5 від 20.04.2016р.

 До Одеського окружного адміністративного суду

65062, м. Одеса, вул. Фонтанська дорога, 14

ПОЗИВАЧ: ТОВ «ПОРОМНА ПЕРЕПРАВА «ОРЛОВКА- ІСАКЧА»

68600, Україна, м. Ізмаїл,...

 ВІДПОВІДАЧ: ОДЕСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

65032, м. Одеса, пр. ..

 Судовий збір: .....

 

Позовна заява

про скасування розпорядження та зобов’язання  вчинити певні дії

             Одеська обласна державна адміністрація (ОДА) у своєму  розпорядженні від 16.02.2016 № 77/А-2016 (1) про виконання рішення суду відповідно до постанови Одеського окружного адміністративного суду від 2 березня 2015 року у справі   № 815/36/15 (2), та постанови головного державного виконавця від 1 грудня 2015 року ВП №49520015 (3), відмовила у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за клопотанням товариства з обмеженою відповідальністю «Поромна переправа «Орловка-Ісакча» від 31 жовтня 2014 року №70 про надання дозволу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду на 49 років, яка відноситься до земель водного фонду площею 3,5 га, для будівництва гідротехнічних споруд - причалу за адресою: Одеська область, с. Орловка, 56,4-57,00 миля р. Дунай на підставі невідповідності місця розташування земельної ділянки існуючій містобудівній документації, посилаючись на статтю 123 Земельного кодексу України.

 
Вважаю, що розпорядження Одеської ОДА від 16.02.2016 № 77/А-2016 (1) про відмову у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою на підставі  невідповідності місця розташування земельної ділянки існуючій містобудівній документації на підставі абзацу першого частини третьої статті 123 Земельного кодексу України є незаконними та такими що грубо порушують права ТОВ «ПОРОМНА ПЕРЕПРАВА «ОРЛОВКА-ІСАКЧА» на підставі наступного.

 
У абзацу першому частини другої  ст. 123 Земельного кодексу України, особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом землеустрою щодо її відведення, звертається з клопотанням про надання дозволу на його розробку до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, які відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, передають у власність або користування такі земельні ділянки.

У абзацу другому частини другої статті 123 ЗК у клопотанні зазначаються орієнтовний розмір земельної ділянки та її цільове призначення. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування та розмір земельної ділянки, письмова згода землекористувача, засвідчена нотаріально (у разі вилучення земельної ділянки).

У абзацу першому частина 3 ст. 123 ЗК передбачається, що відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування в межах їх повноважень у місячний строк розглядає клопотання і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, а також генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

 

Вищевикладену процедуру проходження початкової стадії отримання земельної ділянки в оренду, викладеної у абзацу першому частини третьої статті 123 Земельного кодексу, ТОВ «ПОРОМНА ПЕРЕПРАВА «ОРЛОВКА-ІСАКЧА» (4-2), до перейменування ТОВ «ЛІМБА» (4-1) з кодом ЄДРПОУ 13899976, пройшла у повному обсязі.    

 

Тому, до клопотання від 31 жовтня 2014 року №70 до Одеської ОДА про надання дозволу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду на 49 років, яка відноситься до земель водного фонду площею 3,5 га, для будівництва гідротехнічних споруд - причалу за адресою: Одеська область, с. Орловка, 56,4-57,00 миля р. Дунай, замість графічного матеріалу, на якому повинно  бути зазначено бажане місце розташування та розмір земельної ділянки, як це передбачено у абзацу першому частини третьої ст. 123 Земельного кодексу, була надана  довідка 6-зем Держземагентства у Ренійському районі Одеської області від 10.09.14 № 887 (5-1) з графічним матеріалом від 10.09.14 № 887/1 (5-2) з точними вимірами запитуваної земельної ділянки. До довідки 6-зем надавались наступні документи:

картографічний матеріал у вигляді викопіювання із плану землекористування у масштабі 1:10000 з кольоровим позначенням місця розташування поромної переправи «Орлівка-Ісакча» (А);

акт вибору та обстеження земельної ділянки, передбаченої під відведення ТОВ «Лімба» для розташування пункту прикордонного переходу поромного комплексу Орлівка-Ісакча від 24.12.2007 року згідно з розпорядженню голови Ренійської районної державної адміністрації від 24.12. 2007 р. № 664/А-2007 (Б);

висновки комісії щодо придатності обстеженої земельної ділянки для розта-шування  прикордонного переходу поромного комплексу Орлівка-Ісакча (В);

копію розпорядження Ренійської районної державної адміністрації від 14.04.2008 р. № 183/А-2008 «Про надання дозволу згідно статтями 17, 151 Земельного Кодексу України ТОВ «Лімба» на підготовку матеріалів погодження місця розташування пункту прикордонного переходу поромного комплексу Орлівка (Україна) – Ісакча (Румунія), на земельної ділянці площею 5,0 га із земель запасу Ренійської районної ради (за межами населеного пункту) для передачі в оренду строком на 49 років» (Г);

                       На підставі вищевикладеного видно, що призначена комісія розпорядженням голови Ренійської районної державної адміністрації від 24.12.2007 № 664/А-2007 по вибору та обстеження земельної ділянки, передбаченої під відведення ТОВ «Лімба» для розташування пункту прикордонного переходу поромного комплексу «Орлівка (Україна) – Ісакча (Румунія)», до складу якої входили: - начальник відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації;  начальник Відділу земельних ресурсів у Ренійському районі; головний державний санітарний лікар Ренійського району; завідуючий Придунайським сектором з охорони навколишнього природного середовища; представник управління охорони об'єктів культурної спадщини; директор Ізмаїльського держлісгоспу; генеральний директор ТОВ «Лімба», провели обстеження земельної ділянки. Головою комісії був призначений  заступник голови Ренійської районної адміністрації, начальника управління АПК Ковальжи Іван Георгійович, який нині обіймає посаду голови Ренійської районної ради.

 

            У абзацу другому частини 3 ст. 123 ЗК  Законодавець передбачив, що забороняється відмова у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок, місце розташування об'єктів на яких погоджено відповідним органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування згідно із статтею 151 цього Кодексу.

 

            Місце розташування поромного комплексу «Орлівка-Ісакча» було погоджено членами комісії згідно з розпорядженням голови Ренійської районної державної адміністрації від 24.12. 2007 р. № 664/А-2007 і був наданий дозвіл згідно статтями 17, 151 ЗК на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки під розташування поромного комплексу «Орлівка-Ісакча» Ренійською районною державною адміністрацією своїм розпорядженням  від 14.04.2008 р. № 183/А-2008.  

    

Згідно з частиною 3 ст. 16 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»     склад,    зміст,    порядок   розроблення   та   оновлення містобудівної  документації  на   місцевому   рівні   визначаються центральним  органом  виконавчої  влади,  що забезпечує формування державної політики у сфері містобудування.

            Частина г статті 6 Закону України «Про землеустрій» передбачає створення умов для реалізації  органами  державної  влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами  їхніх конституційних прав на землю.

 

            Статті 6 Закону України «Про землеустрій» була закріплена договором «Про спільну діяльність» від 05.03.2009 р. між Ренійською РДА і ТОВ «Лімба» (Д). 

 

Згідно зі статтею 22 Закону України «Про землеустрій», землеустрій здійснюється на підставі: а) рішень  органів  виконавчої  влади  та  органів  місцевого самовряду-вання щодо проведення робіт із землеустрою; б) укладених  договорів  між  юридичними чи фізичними особами (землевласниками і землекористувачами) та розроб-никами документації із землеустрою; в) судових рішень.

 

Стаття 50  Закону України «Про землеустрій» передбачає, що проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок складаються  у  разі зміни цільового призначення земельних ділянок або формування нових земельних ділянок. Письмо-ву  згоду на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки надає землевласник (землекористувач), засвідчену нотаріально   (у  разі  викупу (вилучення) в порядку, встановленому законодавством, або рішенням суду.  

            Одеська ОДА не мала права відмовляти у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок, місце розташування об'єктів на яких погоджено відповідним органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування згідно із статтею 151 цього Кодексу. Крім того, причина відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у  розпорядженні Одеської ОДА від 16.02.2016 № 77/А-2016 є «невідповідності місця розташування земельної ділянки існуючій містобудівній документації, керуючись статтею 123 Земельного кодексу України» носить формальний характер і не відповідає дійсності. 

           

            Частина 2 статті 71 КАСУ передбачає, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову. Таких заперечень Одеська ОДА не представила ні на суді, ні у своєму розпорядженні від 16.02.2016          № 77/А-2016.

 

            Згідно з наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 07.07.2011р. № 109, до містобудівної документації відносяться затверджені текстові та  графічні матеріали  з  питань  регулювання  планування,  забудови та іншого використання територій.

 

ТОВ «Поромна переправа «Орловка-Ісакча», стара назва ТОВ «Лімба», надала суду в повному обсязі діючу містобудівну документацію (текстовий та графічний матеріал) відносно будівництва поромного комплексу Орлоівка-Ісакча на 56,4 -57,0 милі лівого берега Дуная, затвердженою Ренійською РДА. Другого місця розташування поромного комплексу Орлоівка-Ісакча крім як на 56,4 -57,0 милі лівого берега Дуная існувати не може тому що це оговорено у договорі «Про спільну діяльність» від 05.03.2009 року.  

 

            Статтею 6 Закону України "Про місцеві державні адміністрації" передбачено, що актами місцевих державних адміністрацій є розпорядження.

            Згідно ч. 2 ст. 43 Закону України "Про місцеві державні адміністрації", акти місцевих державних адміністрацій, що суперечать Конституції України, законам України, рішенням Конституційного Суду України, актам Президента України та Кабінету Міністрів України або інтересам територіальних громад чи окремих громадян, можуть бути оскаржені до органу виконавчої влади вищого рівня або до суду.

            Так, відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

 

            За приписами ст. 2 КАСУ завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб’єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

 

            Відповідно до ч. 3 ст. 2 КАСУ у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони:

1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України;

2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано;

3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення

для прийняття рішення (вчинення дії);

4) безсторонньо (неупереджено);

5) добросовісно;

6) розсудливо;         

7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації;

8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія);

9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення;

10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

           

            Наведене узгоджується також з роз'ясненнями зазначеними у Постанові Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 року № 7 (в редакції із змінами і доповненнями, внесеними Постановою Пленуму ВСУ від 19.03.2010 року №2) «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ», в п. 7 якої вказано, що при розгляді справ за позовами до органів виконавчої влади чи органів  місцевого  самоврядування  в  разі  незгоди з рішеннями з питань,  віднесених у галузі земельних відносин до їх  компетенції (зокрема,  про відмову в передачі земельної ділянки у власність чи користування,  у продажі земельної ділянки,  в наданні  дозволу  і вимог  на  розроблення проекту відведення земельної ділянки тощо), суд за наявності підстав для  задоволення  позову  визнає  рішення такого  органу  недійсним  і зобов'язує його залежно від характеру спору виконати певні дії,  передбачені його компетенцією  (або  не вчиняти  чи  припинити їх),  на захист порушеного права,  як цього вимагає законодавство,  або надає право позивачеві  вчинити  певні дії  для  усунення порушень його права.

Суд вирішує ці питання по суті, якщо це відповідає закону. А це відповідає закону, оскільки: ч. 3 ст. 123 ЗК України  законодавець передбачив, що забороняється відмова у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок, місце розташування об'єктів на яких погоджено відповідним органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування згідно із статтею 151 цього Кодексу.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст.ст. 2, 6, 11, 17, 71, 104-106 КАС України, вимогами ст. 123 Земельного кодексу України, ст.ст. 6, 43 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», ст. 19 Конституції України, ст. 6, 22, 50 Закону України «Про землеустрій», ст. 16 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 07.07.2011р. № 109

 

ПРОШУ СУД:

 

Визнати недійсним розпорядження Одеської обласної державної адміністрації від від 16.02.2016 № 77/А-2016 про відмову у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за клопотанням товариства з обмеженою відповідальністю «Поромна переправа «Орловка-Ісакча» від 31 жовтня 2014 року №70 про надання дозволу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду на 49 років, яка відноситься до земель водного фонду площею 3,5 га, для будівництва гідротехнічних споруд - причалу за адресою: Одеська область, с. Орлівка, 56,4-57,00 миля р. Дунай.

Зобов’язати Одеську обласну державну адміністрацію надати ТОВ «ПОРОМНА ПЕРЕПРАВА «ОРЛОВКА-ІСАКЧА» дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за клопотанням товариства з обмеженою відповідальністю «Поромна переправа «Орловка-Ісакча» від 31 жовтня 2014 року №70 щодо відведення земельної ділянки в оренду на 49 років, яка відноситься до земель водного фонду площею 3,5 га, для будівництва гідротехнічних споруд - причалу за адресою: Одеська область, с. Орлівка, 56,4-57,00 миля р. Дунай.

 

Додатки:

Доказ сплати судового збору;

Розпорядженні Одеської ОДА від 16.02.2016 № 77/А-2016

Копія постанови Одеського окружного адміністративного суду від 02.03.2015 по адміністративній справі № 815/36/15, з відміткою про набрання законної сили 24.03.2015.

Копія постанови державного виконавця про закінчення виконавчого провадження від 22.02.2016;

Виписка ТОВ «ЛІМБА» і ТОВ «Поромна переправа «Орловка-Ісакча» з кодом 13899976 та зазначенням керівника;

Довідка 6-зем

А) викопіювання із плану землекористування у масштабі 1:10000 з кольоровим позначенням місця розташування поромної переправи «Орлівка-Ісакча»;

Б) акт вибору та обстеження земельної ділянки, передбаченої під відведення ТОВ «Лімба» для розташування пункту прикордонного переходу поромного комплексу Орлівка-Ісакча від 24.12.2007 року згідно з розпорядженню голови Ренійської районної державної адміністрації від 24.12. 2007 р. № 664/А-2007;

В) висновки комісії щодо придатності обстеженої земельної ділянки для розта-шування  прикордонного переходу поромного комплексу Орлівка-Ісакча;

Г) копія розпорядження Ренійської районної державної адміністрації від 14.04.2008 р. № 183/А-2008 «Про надання дозволу згідно статтями 17, 151 Земельного Кодексу України ТОВ «Лімба» на підготовку матеріалів погодження місця розташування пункту прикордонного переходу поромного комплексу Орлівка (Україна) – Ісакча (Румунія), на земельної ділянці площею 5,0 га із земель запасу Ренійської районної ради (за межами населеного пункту) для передачі в оренду строком на 49 років».

Д) копія договору «Про спільну діяльність» від 05.03.2009р.

 «___» квітня 2016 року                               ____________ /  ЯРИГА О.В.  /  

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×