Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %09 %559 %2017 %12:%Июнь

Про припинення права власності на будинок та скасування реєстрації права власності

Оцените материал
(1 Голосовать)
Позивачка у серпні 2011 р. звернулася до суду з вищезазначеним позовом посилаючись на те, що 23.06.2004 р. вона уклала з відповідачем ОСОБА_4 договір купівлі-продажу земельної ділянки, відповідно до якого позивачка придбала у свою власність земельну ділянку площею 999 м2 по АДРЕСА_1

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 лютого 2012 року

Святошинський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді: Шум Л.М.

при секретарі: Прокопенко Н.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, Комунального підприємства «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на обєкти нерухомого майна» про припинення права власності на будинок та зобовязання скасувати реєстрацію права власності, -

В С Т А Н О В И В:

 

 Після державної реєстрації вказаного вище Договору, позивачка отримала Державний акт на право власності на земельну ділянку на своє імя. У 2011 р. позивачка вирішили вчинити певні нотаріальні дії щодо придбаної земельної ділянки та під час збору пакету документів їй стало відомо, що за даними в Бюро технічної інвентаризації за відповідачкою ОСОБА_2 зареєстровано домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 Позивачка зазначила, що під час укладення Договору купівлі-продажу, усі правовстановлюючі документи на зазначену вище земельну ділянку були нотаріусом перевірені та зареєстровані виключно на відповідачка ОСОБА_4, при цьому, до укладення цього Договору, позивачкою була оглянута вказана земельна ділянка та жодних домоволодінь та інших спору на ній виявлено не було. У звязку з наведеним вище, позивачка просить суд припинити за відповідачкою ОСОБА_2 право власності на знищений житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 та зобовязати Київське міське БТІ скасувати реєстрацію право власності вказаної особи на зазначений житловий будинок.

В судовому засіданні представник позивачки позов Про припинення права власності на будинок та скасування реєстрації права власності підтримала та просила його задовольнити в повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_4 в судовому пояснив, що дійсно на підставі Договору купівлі-продажу він, в свій час, продав позивачці земельну ділянку, на якій, в той час, жодних забудівель та споруд не було, у зв'язку з чим позов Про припинення права власності на будинок та скасування реєстрації права власності  визнав та не заперечував проти його задоволення.

Відповідачі ОСОБА_2 та представник КП «Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на обєкти нерухомого майна» в судове засідання не з'явились, про час та місце слухання справи повідомлялись судом належним чином (а.с. 27, 33, 34, 40, 41, 34), а тому суд вважає можливим розглянути справу за відсутності останніх на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Вислухавши пояснення представника позивачки, відповідача ОСОБА_4 та дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов Про припинення права власності на будинок та скасування реєстрації права власності  підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що на підставі п. 30. Рішення Київської міської Ради від 03.02.2000 р. № 9/730 «Про передачу земельних ділянок громадянам для будівництва» - затверджено проект відведення земельної ділянки гр.. ОСОБА_4 для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель на АДРЕСА_1 у звязку з чим останньому передано у приватну власність земельну ділянку площею 0,10 га за вказаною вище адресою (а.с. 51-53) та видано Державний Акт на право приватної власності на зазначену земельну ділянку на імя відповідача ОСОБА_4 (а.с. 54).

В судовому засіданні встановлено, що 23.06.2004 р. позивачка ОСОБА_1 уклала з відповідачем ОСОБА_4 договір купівлі-продажу земельної ділянки, відповідно до якого позивачка придбала у свою власність земельну ділянку площею 999 м2 по АДРЕСА_1 (а.с.22), у звязку з чим був виданий відповідний Державний акт на право власності на земельну ділянку на імя позивачки (а.с. 23).

Встановлено, що відповідно до Довідки Київського міського БТІ від 20.07.2011 р. № 35334 (И-2011), за даними реєстрації книг Бюро домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 зареєстровано за ОСОБА_2 (а.с. 8).

Проте, судом встановлено та підтверджено відповідачем ОСОБА_4, що на момент продажу позивачці ОСОБА_1 земельної ділянки площею 999 м2 по АДРЕСА_1 на вказаній земельній ділянці будівель та інших споруд не було, вказана земельна ділянка іншим особам раніше не належала, будівництво домоволодінь на її території до моменту продажу цієї земельної ділянки, не проводилось.

Таким чином, судом достовірно встановлено, що на момент придбання позивачкою ОСОБА_1 земельної ділянки, на ній були відсутні будь-які будівлі (споруди), а тому, відповідно позивачці не було відомо про реєстрацію права власності за іншими особами на домоволодіння, яке на момент продажу спірної земельної ділянки, було демонтовано.

Згідно ч. 1 ст. 349 ЦК України право власності на майно припиняється в разі його знищення.

Дослідивши зібрані докази по справі та давши їм оцінку в сукупності, суд дійшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог Про припинення права власності на будинок та скасування реєстрації права власності, які, відповідно до ст. 60 ЦПК України, представник позивачки довела в судовому засіданні, надавши безперечні докази в підтвердження та обґрунтування останніх.

На підставі викладеного, керуючись, ст.ст. 346, 349 ст.ст. 10, 11, 60, 179, 209, 212-215 ЦПК України, суд -

 

В И Р І Ш И В :

 

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, Комунального підприємства «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на обєкти нерухомого майна» про припинення права власності на будинок та зобовязання скасувати реєстрацію права власності - задовольнити.

Припинити право власності ОСОБА_2 на житловий будинок домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1

Зобовязати Комунальне підприємство «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на обєкти нерухомого майна» скасувати реєстрацію права власності ОСОБА_2 на житловий будинок домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 у звязку з припиненням права власності останньої на вказаний будинок.

Рішення може бути оскаржено до Апеляційного суду м. Києва шляхом подачі до районного суду апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення або отримання рішення.

Суддя:

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×