Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %18 %429 %2015 %09:%Нояб

Про внесення змін до статті 60 Закону України «Про господарські товариства» (щодо зменшення кворуму загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю)

Оцените материал
(1 Голосовать)
Законопроектом пропонується УЗАКОНЕНЕ РЕЙДЕРСТВО внести зміни до частини другої статті 60 Закону України «Про господарські товариства», а саме: зменшити кількість присутніх учасників товариства з обмеженою відповідальністю, для визнання загальних зборів цих товариств повноважними, з 60% до більш ніж 50% відсотків голосів.
 II. Прикінцеві положення

 Цей  Закон  набирає  чинності  через  90  днів  з дня його опублікування.

  1. Установити, що статути товариств з обмеженою відповідальністю до приведення їх у відповідність із цим Законом застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проекту Закону України «Про внесення змін до статті 60 Закону України «Про господарські товариства» (щодо зменшення кворуму загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю)

 

 

  1. 1.    Обґрунтування необхідності прийняття проекту Закону.

 

Чинний Закон України «Про господарські товариства» передбачає, що загальні збори товариства з обмеженою відповідальністю мають кворум за умови присутності учасників товариства (представників учасників), які сукупно є власниками більш як 60% голосів. Такі вимоги до кворуму загальних зборів дають можливість власнику 40% голосів паралізувати управлінську діяльність загальних зборів. Власники 40% голосів, не з’являючись на загальні збори, блокують роботу вищого органу  управління товариства з обмеженою відповідальністю.

Завищені вимоги Закону до кворуму загальних зборів створюють ризики порушення прав більшості учасників на участь в управлінні товариством.

Законопроектом пропонується зменшити кількість присутніх учасників товариства з обмеженою відповідальністю, для визнання загальних зборів цих товариств правомочними, з 60% до 50%. Даний механізм зниження вимог до кворуму загальних зборів буде протидіяти спробам власників 40% голосів паралізувати управлінську діяльність загальних зборів учасників товариства.

Такий спосіб законодавчого регулювання порядку проведення загальних зборів не тільки вирішить проблеми захисту інтересів учасників товариств, а також наблизить законодавство України до міжнародних стандартів, що позитивно вплине на інвестиційний клімат України.

Окремо слід зазначити, що згідно з Законом України «Про акціонерні товариства» загальні збори акціонерів вважаються повноважними за умови присутності на них власників голосуючих акцій в кількості, що перевищує 50%. Враховуючи подібність механізмів управління акціонерного товариства та товариства з обмеженою відповідальністю вважаю за доцільне привести у відповідність вимоги законодавства до кворуму зазначених товариств.

 

 

  1. 2.    Цілі і завдання прийняття законопроекту  

 

Основним завданням прийняття даного закону є вирішення проблем захисту прав учасників товариства з обмеженою відповідальністю на участь в управлінні товариством та покращення інвестиційного клімату України.

 

 

3.    Загальна характеристика та основні положення законопроекту

 

Законопроектом пропонується внести зміни до частини другої статті 60 Закону України «Про господарські товариства», а саме: зменшити кількість присутніх учасників товариства з обмеженою відповідальністю, для визнання загальних зборів цих товариств повноважними, з 60% до більш ніж 50% відсотків голосів.

 

 

  1. 4.    Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового

регулювання

 

У даній сфері правового регулювання діють Конституція України,  Цивільний кодекс України, Господарський кодекс України та Закон України «Про господарські товариства».

Реалізація положень даного законопроекту після його прийняття не потребує внесення змін до інших законів України.

 

 

  1. 5.    Фінансово-економічне обґрунтування

 

Прийняття зазначеного законопроекту не потребує додаткових видатків з Державного бюджету України.

 

 

  1. 6.    Прогноз очікуваних соціально-економічних, правових та інших

наслідків

 

Прийняття даного Закону України сприятиме захисту прав учасників товариства з обмеженою відповідальністю на участь в управлінні товариством та позитивно відобразиться  на інвестиційному кліматі України.

 

 

 

Народний депутат України                                Різаненко П.О.

(ВО № 97, посв. № 301)

Последнее изменение %AM, %18 %440 %2015 %09:%Нояб

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×